MENIU

Nicolae Noica: "Îi cer domnului ministru Iulian Matache să destituie conducerea CNADNR"

Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, a comentat la Realitatea TV pe marginea problemelor din Infrastructură, în special despre controversata autostradă Orăştie-Sibiu.

"Lucrurile sunt foarte grave şi eu încep prin a-mi cere scuze pentru adevăraţii constructori din România pentru că se întâmplă aşa ceva. Lucrarea a fost dată pe mâna unor oameni nepricepuţi", a afirmat Nicolae Noica în timpul emisiunii "Jocuri de Putere", de la Realitatea TV, referindu-se la autostrada Sibiu - Orăştie.

"Este inadmisibil că beneficiarul acestei lucrări, CNADNR, este condus - eu am spus-o de mai multă vreme - de oameni care nu sunt de specialitate. Am văzut-o la televizor pe directoarea adjunctă a CNADNR făcând promisiuni pentru anul viitor... Din informaţiile mele, unul e mtalurg, doamna este absolventă de Industrie Alimentară, de pe la Galaţi, şi ne mirăm că lucrurile nu funcţionează. Lucrarea a fost dată unei firme italieneşti care îşi ia banii şi plecă, studiul de fezabilitate a fost făcut de un consorţiu german care a dispărut şi nimeni nu răspunde... Mi se pare extraordinat de grav ceea ce se întâmplă în domeniul acesta.Iar problema cea mai gravă, din punctul meu de vedere, este că Legea 50 privind autorizaţiile de construcţie a fost îmbunătăţită cu puţină vreme în urmă: cine se apucă şi face o lucrare fără autorizaţie de construcţie... fapta respectivă e considerată faptă penală. Inspecţia de Stat a şi înaintatnişte documente pentru Lugoj-Deva, care a început să fie construită fără autorizaţie. Iar aici a fost realizată construcţia şi a început să se prăbuşească... Este, după părerea mea, o crimă", a adăugat fostul ministru.

În opinia lui Noica, prima măsură care ar trebui luată pentru rezolvarea problemelor din Infrastructură este demiterea conducerii CNADNR.

"De explicaţii ne-am săturat! Din luna iulie se tot discută treburile acestea. Eu îi cer domnului ministru Matache (Iulian Matache, ministrul Transporturilor, n. red), care face parte din şcoala de construcţii românească, mâine să destituie conducerea de la CNADNR. Acesta e primul pas. Nu se poate ca CNADNR, care este beneficiarul şi cheltuieşte banul meu, să-şi permită să facă astfel de lucruri. Cum să dea drumul la o lucrare fără să aibă autorizaţie? Sebeş-Turda: de la kilometrul 1-17, kilometrul 17-41, kilometrul 41-53... deci, sunt patru loturi care au început fără autorizaţie! Este inadmisibil (...). Prima măsură: dai la o parte pe cei care te-au incurcat. Cine sunt? Cei care sunt în conducerea CNADNR. (...) După părerea mea, principalul vinovat este CNADNR. Ministrul Matache, dacă vrea să-şi respecte meseria şi poziţia de om de stat, ar trebui să-i destituie. Să formeze o comisie de experţi - avem suficienţi profesori - şi într-o săptămână să dea soluţiile. Nu pot să cred că un inginer constructor responsabil admite astfel de chestiuni", a explicat Nicolae Noica.

În plus, fostul ministru al Lucrărilor Publice a amintit că "autostrada Piteşti-Sibiu este obligatorie pe coridorul patru european": "Nu ştiu de ce mai discutăm şi pierdem vreme pe tema traseelor. (...) Ne facem de râs pe plan european: o autostradă care se dărâmă într-un an", a conchis Nicolae Noica.