MENIU

Nicolae Ciucă: Vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră în iunie, iar în 5 ani vom deveni independenți energetic

Premierul Nicolae Ciucă Foto: Gov.ro

Adoptarea legii offshore în Parlament va însemna începerea investițiilor în exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că adoptarea legii offshore „va crea predictibilitate și posibilitatea ca investițiile în exploatarea resurselor offshore si onshore să poată să demareze” și „la sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistemul de transport național, iar într-un termen de cinci ani vom deveni independenți din punct de vedere energetic.

Votul final pe legea offshore a fost dat miercuri în Camera Deputaților.

“Vom crea astfel predictibilitatea si posibilitatea ca investitiile atat in exploatarea resurselor offshore cat si onshorre sa poată să demareze. De altfel, primul proiect va demara luna viitoare. Este vorba de investițiile pe care Black Sea Oil&Gas le-a facut în Marea Neagră și după întâlnirea de ieri avem certitudinea că la sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care va intra în sistem”, a declarat,miercuri, premierul Nicolae Ciucă, la Romanian Business Leaders Summit.

Nicolae CIucă a prezentat și care sunt pașii următori, amintind investițiile ce vor fi făcute.

„Sigur urmează celelalte care țin de investiții, de o perioadă de lucru la nivelul companiilor OMV Petrom și Romgaz. Există deja discuțiile și proiectele asigurate astfel încât nu mai târziu de sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027 să avem resursa de gaz necesară atât pentru asigurarea independenței necesare pentru economia românească si consumul public cât și pentru a putea să dezvoltăm ramuri in industria petrochimică și, de ce nu, să exportăm gaz”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Reamintim că premierul s-a întâlnit, marți, 17 mai, cu reprezentanții din conducerea Black Sea Oil & Gas, anunțând că exploatarea gazelor din Marea Neagră va asigura din acest an 10% din producția necesară la nivel național după ce reprezentanții companii Black Sea Oil&Gas au asigurat că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste, având o capacitate de livrare de un miliard de metri cubi anual.

Adoptarea legii ofshore coincide cu prezentarea, miercuri, a noului set de propuneri “RePowerEU” ale Comisiei Europene pentru a obține independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale, măsura fiind accelerată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina. Propunerile detaliate ale executivului european vor fi făcute public în a doua parte a zilei.