MENIU

Nicolae Ciucă: „PNL e dispus să ofere UDMR Energia, al doilea minister trebuie să-l dea PSD” - Surse din ședință

Nicolae Ciucă

Liderul PNL - Nicolae Ciucă a declarat, marți, înainte de ședința conducerii partidului pe tema desemnării miniștrilor din viitorul cabinet, că liberalii au fost de acord să ofere UDMR un minister, dar că și PSD trebuie să cedeze un portofoliu.

„Am discutat cu domnii Kelemen și Ciolacu variantele. A ramas stabilit ca PNL sa ofere un minister pentru UDMR, e vorba de Energie, cel de-al doilea minister e oferit de PSD. Nu e vorba de a renunta la Mediu, noi am oferit Energia. Daca doresc, pot sa ia si Sanatatea”, a declarat Nicolae Ciucă.

Potrivit unor surse din ședință, liberalii au votat în unanimitate ca Ministerul Energiei să fie la UDMR, în varianta în care aceștia rămân în coaliție.

Deși a întârziat trei săptămâni, rocada premierilor a avut loc! Marcel Ciolacu l-a înlocuit pe Nicolae Ciucă în fruntea guvernului, iar din acest moment România intră într-o nouă etapă guvernamentală.

Marcel Ciolacu preia un mandat complicat. Coaliția are restanțe, în special în ceea ce privește reformele din educație, sau legate de lupta împotriva traficului de persoane sau a consumului de droguri. Dar un exemplu și mai important este cel legat de reforma pensiilor speciale, pachet de legi care a intrat în blocaj după ce Ministerul Muncii a depus o serie de amendamente după discuții cu Comisia Europeană. Problema, așa cum notează Europa Liberă, este că nici aceste amendamente nu rezolvă problema contribuției beneficiarilor la aceste pensii, cerută de Comisie și Banca Mondială, și au în plus probleme de neconstituționalitate. Într-o situație similară sunt Codurile Penale, declarate neconstituționale de CCR. Problemele ar putea fi luate în seamă abia după instalarea noului guvern.

În plus, alte două legi ar trebui rezolvate în perioada următoare. Prima este cea a pensiilor publice, unde nu a fost prezentat nici măcar un draft, deși legea trebuia să fie gata din martie. Iar cea de-a doua este legea salarizării unitare la care termenul limită este 30 iunie, dar pentru care ministrul Muncii nu a prezentat încă nicio variantă. Această lege este cea cerută de sindicatele din Educație, care au stat timp de trei săptămâni în grevă generală.

Negocierile privind componența noului Guvern sunt acum blocate de neînțelegeri pentru împărțirea posturilor. A existat un întreg scandal după ce Marcel Ciolacu i-a cerut UDMR-ului să renunțe la ministerele Dezvoltării și Mediului și să primească de la liberali, la schimb, alte portofolii. 

Mai multe articole despre:
ciuca udmr rocada