MENIU

Bănicioiu: Medicamentele se vor ieftini cu un procent considerabil

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că admite că au existat cazuri în care s-a plătit un preț de câteva ori mai mare, pentru medicamente, față de cel care ar fi trebuit prevăzut, din punct de vedere legal, însă a asigurat că vor fi aplicate sancțiuni, Corpul de control al Ministerului Sănătății sesizând organele competente, în acest sens. Ministrul Sănătății asigură că prețurile medicamentelor se vor micșora, fiind estimată o economie, pentru anul viitor, de 200 de milioane de euro.

Întrebat cine este vinovat pentru faptul că, în ultimii cinci ani, prețurile nu au fost scăzute deloc și care sunt instituțiile care au greșit prin necorelarea cu ordinul din 2009, privitor la actualizarea prețurilor medicamentelor, Bănicioiu a răspuns:

"Eu nu vreau să împart vinovății, dar pot să constat că a fost o lipsă de interes, o lipsă de atitudine în acest domeniu. E o chestiune extrem de complicată și care nu se face, peste noapte, și care necesită o analiză lungă și o conlucrare a tutoror direcțiilor din sănătate. E o chestiune foarte amplă. Nu pot să vă spun de ce timp de cinci ani nu s-a făcut nimic. Aici sunt multe de discutat. Nu vreau să împart vina cuiva, dar sigur că toate aceste analize au fost făcute și toți cei care au fost vinovati sunt convins că vor plăti", a declarat Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătății a subliniat că medicamentele se vor ieftini.

"Da, se ieftinesc medicamentele și unele dintre ele cu un procent considerabil. Estimăm o economie de 20 la sută față de ceea ce plătește în momentul de față Ministerul Sănătății pe medicamente compensate", a adăugat Nicolae Bănicioiu.

Pe de altă parte, întrebat cine le va da înapoi banii oamenilor care s-au chinuit să plătească, în acești ani, Bănicioiu a afirmat că organele competente vor stabili "de ce s-au pierdut atâția bani", adăugând faptul că "sunt prevăzute și sancțiuni".

"Deocamdată se face dreptate oamenilor, pentru că revin prețurile acolo unde este locul lor. De ce s-au pierdut atâția bani, nu o să stabilesc nici eu, nici Ministerul Sănătății, ci organele competente, parchetele. Noi am făcut ceea ce a trebuit să facem, această decizie am fundamentat-o foarte bine. Nu am vrut să creez panică pe piața medicamentelor, am spus doar să intre în normal și într-o atitudine corectă față de pacienți. Eu mizez și pe maturitatea și pe înțelegerea și a producătorilor și a distribuitorilor și a farmaciilor. Ordinul este din 2009, când a avut loc prima actualizare a prețurilor medicamentelor și trebuia aplicata în 2010. Sunt prevăzute și sancțiuni", a declarat Bănicioiu.

În acest sens, Bănicioiu a afirmat că "toate aceste aspecte Corpul de control al Ministerului Sănătății le-a constatat și au sesizat organele de competență".

În ceea ce privește paguba care s-a creat în bugetul Ministerului Sănătății, prin prețul crescut al medicamentelor, ministrul a punctat că nu s-a făcut o estimare, în acest sens, ci a economiei care va fi înregistrată anul viitor, "undeva la 200 milioane euro".

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a afirmat că au fost făcute "deja două actualizari ale listei de medicamente compensate".

"Suntem aproape și pentru medicamentele pentru hepatita C. Nu vreau să dau speranțe, vreau să dau numai certitiduni și săptămâna viitoare vă vom putea anunța mai multe lucruri pe acest subiect", a mai spus Nicolae Bănicioiu.