MENIU

Niciun mesaj pentru Joe Biden de la Vladimir Putin, dar Kremlinul a lansat deja prima propunere pentru reducerea armelor strategice

Joe Biden și Vladimir Putin, martie 2011, Moscova

Președintele rus Vladimir Putin nu a reacționat încă la ziua istorică din Statele Unite - învestirea președintelui Joe Biden. Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis într-un briefing de presă că Federația Rusă nu prevede o schimbare în relația SUA-Rusia.

Rusia a trnasmis miercuri că speră să aibă o relație „mai constructivă” cu Statele Unite. 

„Nimic nu se va schimba pentru Rusia. Rusia va continua să trăiască exact așa cum a trăit sute de ani, căutând să aibă relații bune cu SUA”, a declarat Peskov jurnaliștilor, potrivit ABCNews.com.

„Dacă Washingtonul are voință politică pentru a asigura relații bune reciproce, va depinde de domnul Biden și de echipa sa", a mai adăugat Peskov.

Rusia a trimis deja o invitație publică noii administrații pentru a prelungi noul tratat pentru reducerea armelor strategice (NEW START) pentru cinci ani. Tratatul urmează să expire în februarie acest an. Negocierile cu Administrația Trump nu au avut succes.

„Considerăm că este posibilă prelungirea numai în forma în care a fost semnat acrdul, fără nicio altă condiție”, potrivit Ministerului rus de Externe.

Fostul președinte american Donald Trump a propus introducerea Chinei în acordul privind armele, propunere considerată „nerealistă” de Kremlin la negocierile din toamna anului trecut. Tratatul bilateral ruso-american New START, încheiat în 2010, urmează să expire la 5 februarie 2021.