MENIU

Nici INFRACTORII nu mai vor să-și riște viața pentru Putin. Grupul Wagner caută foști deținuți pentru frontul din Ucraina

Grupul Wagner, considerat grupul de mercenari al lui Vladimir Putin, încearcă să recruteze circa 1.500 de infractori condamnaţi pentru a participa la operațiunile din Ucraina, însă întâmpină mari dificultăți, pentru că nimeni nu mai vrea să-și riște viața într-un conflciet care pare să meargă tot mai rău pentru Moscova.

"Informaţiile noastre indică faptul că Wagner a suferit pierderi mari în Ucraina, în special şi fără surpriză în rândul luptătorilor tineri şi fără experienţă", a declarat oficialul american reporterilor, vorbind sub protecţia anonimatului, citat de Reuters.

Oficialul american a indicat videoclipuri recente de pe reţelele de socializare, în care ar fi surprins Evgheni Prigozhin, supranumit "Bucătatul lui Putin", despre care autoritățile americane și europene cred că are legătură cu Grupul Wagner, în timp ce încerca să recruteze prizonieri ruşi, precum şi tadjici, belaruşi şi armeni.

Reuters nu a verificat în mod independent videoclipurile din reţelele de socializare.

Luptătorii Grupului Wagner au fost acuzaţi de grupuri de apărare a drepturilor şi de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria şi în estul Ucrainei începând cu 2014, acționând în numele Kremlinului. Preşedintele Vladimir Putin a declarat că grupul nu reprezintă statul rus, dar că contractorii militari privaţi au dreptul să lucreze oriunde în lume, atâta timp cât nu încalcă legislaţia rusă.

În iulie, serviciile de informaţii militare britanice au declarat că Rusia a folosit Wagner pentru a-şi întări forţele din prima linie în conflictul din Ucraina. Rusia a suferit între 70.000 şi 80.000 de victime, ucise sau rănite, de când a început invazia sa în Ucraina, a declarat Pentagonul luna trecută.

 

Mai multe articole despre:
wagner putin mercenari infractori război ucraina