MENIU

Nelu Tătaru: Vine cea mai dificilă perioadă! Relaxarea poate păcăli că pandemia s-a terminat - Cum va fi valul 4

Nelu Tătaru: Vine cea mai dificilă perioadă. Relaxarea poate păcăli că pandemia s-a terminat Foto: INQUAM

Nelu Tătaru susține că urmează perioada cea mai dificilă pentu vaccinarea din România pentru că relaxările pot păcăli populația că pandemia s-a terminat, iar campania trebuie să continuă la un nivel înalt. Fostul ministru al Sănătăţii atrage atenția că al patrulea val așteptat în toamnă ar putea fi mai „ușor” numai dacă s-ar atinge pragul imunizării colective, adică peste 10 milioane de vaccinați.

Nelu Tătaru spune că „acum vine perioada cea mai dificilă” pentru vaccinarea anti-COVID-19, mai ales că ar fi de dorit ca să avem în toamnă peste 10 milioane de persoane vaccinate.

„Avem şi perioada de relaxare, în care, poate, suntem păcăliţi să credem că s-a terminat. (...) Până acum am vaccinat toţi doritorii, cei care au solicitat, au avut comorbidităţi, au intrat în clasele 1, 2 şi 3” a explicat Nelu Tătaru marți seară, la un post TV, și a atras atenția că pandemia nu s-a încheiat şi doar de atingerea imunizării colective depinde ”un val patru uşor”, aşteptat de specialişti în toamnă.

Atingerea imunizării colective „ține foarte mult de noi, atât ca atitudine, cât şi la ritmul de vaccinare (...) După cum spun specialiştii, sunt 24 de tulpini deja identificate, alte 13 sunt în lucru. Sunt 37 dacă le adunăm. Fiecare tulpină va produce o anumită patologie la nivelul fiecărui  organism în parte. (...) Vaccinarea duce la scăderea numărului de decese şi la reducerea numărului de pacienţi în ATI”, a mai explicat Tătaru.

Acum „suntem la o imunizare în masă – vaccinare şi trecere prin boală - de 30 – 40%” a menționat Nelu Tătaru.

Fostul ministru al Sănătății în primul an de pandemie este de părere că „noi trebuie să ajungem la o imunizare de 60 – 70% care înseamnă atât vaccinare, cât şi trecere prin boală. Cred că nu este momentul să alegem dacă ne vaccinăm sau trecem prin boală. Cred că ar trebui să alegem să ne vaccinăm”.