MENIU

Negoiță și social-democrații îi cer lui Nicușor Dan implicare în cazul Parcului IOR. Protest, joi, la PMB

Un miting de protest prin care se va solicita primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, implicarea municipalităţii în instanţă în dosarul care vizează anularea retrocedării a 12 hectare din Parcul IOR şi restabilirea destinaţiei a acestui teren va avea loc, joi, lângă sediul PMB, au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă comună, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, şi secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu.

"Prezenţa mea aici, alături de Robert Negoiţă, este firească, este normală, pentru că Robert Negoiţă este primul primar care în anul 2013 a luat decizia de a introduce o acţiune în instanţă prin care a cerut constatarea nulităţii absolute a deciziilor de retrocedare din anul 2005 ale fostului primar Adriean Videanu. Ca urmare, preocuparea domnului Negoiţă pentru restabilirea situaţiei juridice a terenului de 12 hectare din Parcul IOR este firească. Asocierea noastră în demersul de sensibilizare a primarului general pentru promovarea unei acţiuni în instanţă este normală. Mă bucur că este alături de noi la mitingul pe care-l organizăm joi, la ora 16,00, în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti. Sper ca domnul primar Nicuşor Dan să înţeleagă că discutăm aici nu de chestiuni politice, ci de un interes public major", a declarat Ţuţuianu, într-o conferinţă de presă susţinută la Primăria Sector 3.

El a explicat că, alături de membri ai PSD, a fost în aceste zile în Sectorul 3, unde au fost distribuite peste 150.000 de pliante prin care cetăţenii au fost invitaţi la miting.

"Am explicat pe scurt, pe de o parte, istoricul problemei, pe de altă parte care sunt soluţiile juridice la această problemă. Oamenii au rezonat cu solicitarea noastră, am strâns mii de semnături pe care le vom depune la Primăria Municipiului Bucureşti joi în deschiderea mitingului de protest pe care-l avem", a precizat Adrian Ţuţuianu.

Potrivit acestuia, vizavi de soluţia juridică, lucrurile sunt "simple".

"Astăzi suntem în situaţia în care prefectul municipiului Bucureşti, domnul Rareş Hopincă, a înregistrat la instanţa competentă un dosar pe data de 9 octombrie 2023 prin care cere constatarea nulităţii absolute a acelor dispoziţii de primar. Primăria Municipiului Bucureşti are o soluţie foarte simplă: pe de o parte să susţină, prin întâmpinare, solicitarea făcută de prefect, pe de altă parte să ceară şi PMB, pe calea cererii reconvenţionale, constatarea nulităţii absolute a acelor dispoziţii de primar. (...) Dacă nu va face acest demers, domnul Nicuşor Dan înseamnă că este asociat, este solidar cu cei care fac parte din aşa-zisa mafie imobiliară care, prin mecanismele acestea de retrocedare dubioase, a redus suprafeţele de teren din parcuri, vă aduc aminte de Parcul Bordei, de exemplu", a explicat Ţuţuianu.

La rândul său, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a felicitat PSD Sector 3 pentru iniţiativa pe care o are în legătură cu Parcul IOR.

"Avem nevoie în acest demers de implicarea cât mai multor oameni. Înainte de orice, sper să reuşim să-l convingem pe primarul general de necesitatea acelui demers de a ataca în instanţă, inclusiv Primăria Generală, acel titlu de punere în posesie", a afirmat Negoiţă.

Edilul Sectorului 3 a susţinut că primarul general nu a acţionat în timp util pe acest subiect.

"Cred că primarului general i-a stat ceasul. Acum mai bine de jumătate de an s-a angajat public că în şase săptămâni va analiza şi va da o rezoluţie şi va începe un demers. De ce zic eu că i-a stat ceasul - că sunt mai bine de şase luni de atunci, să-i schimbe bateria, habar nu am. Poate îl ajutăm noi, îi ducem un calendar şi îi calculăm noi cât înseamnă şase săptămâni, că au trecut de mult, de mult de tot au trecut cele şase săptămâni. Şi, îl mai ajut cu ceva pe primarul general să nu mai stea să analizeze atât. Îi dăm noi o decizie de instanţă, care, evident, nu a rămas definitivă, pentru că a fost atacată tot de Primăria Generală, care spune aşa, constată nulitatea absolută. Şi acolo dă toate argumentele, de ce este nul acel document de punere în posesie", a transmis Robert Negoiţă.

El a subliniat că, potrivit legii, terenurile din parcuri nu pot fi retrocedate.

"Haideţi să vedem una din intervenţiile din emisiunile la care a participat (primarul general) şi în care spunea explicit: acolo a fost parc. De mai multe ori a spus treaba asta, ceea ce este absolut real, ştim cu toţii că acolo a fost parc. Or, dacă ne ducem la lege, vedem că parcurile nu se retrocedează. (...) În consecinţă, nu văd acel motiv, nu văd niciun argument de ce să nu pornească acel demers", a explicat Negoiţă.

În opinia sa, Nicuşor Dan vine cu "acţiuni de PR, baloane de săpun", anunţând că proprietarii terenului în cauză au fost amendaţi cu zeci de milioane de euro.

"Am stat de vorbă cu avocaţi, cu specialişti din Primărie care ştiu despre ce e vorba. Mi-au zis că acolo sunt şanse zero ca oamenii ăia să plătească vreun leu, nici acum, nici în viitor vreodată. (...) Să se plătească acea amendă, dar chiar şi cu plata acelei amenzi nu se rezolvă problema. Acolo a fost, este şi trebuie să rămână parc, acea bucată de Parc IOR", a completat primarul Sectorului 3.

Mai multe articole despre:
nicusor dan robert negoita