MENIU

Negocierile pe tema salariului minim, încheiate fără niciun rezultat. Ce a propus Guvernul

Discuţiile pe tema majorării salariului minim, de luni seară din Consiliul Naţional Tripartit, s-au încheiat fără niciun rezultat. Mai mult, din partea președintelui Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, au fost lansate acuze grave la adresa Guvernului condus de Dacian Cioloș. Cert este că propunerea reprezentanților Guvernului de a majorara salariul minim pe economie începând cu 1 mai a fost respinsă de sindicate.

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie s-a negociat, din nou, luni seară. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor nu au ajuns, însă, la un acord. Reprezentanţii Guvernului au propus majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai, însă sindicatele s-au opus, solicitând o ajustare la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni. Președintele Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa" a acuzat actualul Guvern că nu respectă regulile de dialog social și l-a criticat pentru faptul că nu a abrogat legea privind mărirea salariilor demnitarilor, deși au trecut două luni de la instalare. 

"Actualul Guvern nu respectă regulile de dialog social (...) Ceea era o variantă pe care Guvernul nu a vrut să o rezolve și la care noi am aderat era ca pentru 150 de lei, Guvernul să aplice fiscalitatea de la 1050 de lei, la care eram dispuși să susținem acest lucru pentru că era ca un fel de reducere de fiscalitate în sens invers. Dacă se dorea implicarea și dorința, pentru că oricum Guvernul câștiga. Creșterea salariului minim are efect la bugetul de stat prin contribuții suplimentare.

Guvernul, deși mă așteptam la acest lucru, e de două luni la conducere și nu a abrogat o lege ilegală, de care beneficiază și ei acum: salariile marilor demnitari. Practic, actualii miniștri, înalții demnitari iau în mod ilegal salariile și e, de fapt, un fapt imoral ținând cont de ceilalți oameni. Mâine trebuie să înainteze CES-ului (n.r - Guvernul) o propunere de Hotărâre de Guvern", a declarat președintele Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, la ieșirea de la negocieri.

Decizia finală privind majorarea salariului minim pe economie o va lua Guvernul Cioloş. Marți este ultima ședință de Guvern din acest an.

Ministrul Muncii, Ana Costea, anunța recent că autoritățile analizează cele două propuneri convenite de partenerii sociali în privința majorării salariului minim pe economie la 1.200 de lei:

"Practic, sunt două propuneri: prima a sindicatelor care au propus Guvernului 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie. Cea de-a doua este cea a patronatelor, tot 1.200 de lei, dar cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de 8 ore la 1.050 de lei. Comisia de Dialog Social a Ministerului Muncii a luat act de propunerile convenite de partenerii sociali, iar în momentul de față analizează variantele, deci cele două propuneri".

Potrivit datelor prezentate de Inspecția Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariați activi cu un salariu de 1.200 de lei și 1.372.171 de salariați activi cu salariu de 1.050 de lei, conform Agerpres.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, declara că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu arăta că o creștere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condițiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să înghețe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

 

 

Mai multe articole despre:
negocieri salariul minim guvernul Cioloş