MENIU

Guvernul şi FMI au ajuns la un ACORD. Deficit de 1,83%, dar FĂRĂ BANI ÎN PLUS la Armată

<p>FMI a revizuit creșterea economică</p>

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene (CE) au agreat cu Guvernul României un deficit de 1,83% din PIB pentru anul viitor, potrivit premierului Victor Ponta. Aproape 28 de miliarde de euro vor merge pentru cofinanţarea pe fonduri europene. Nu există, însă, un acord pentru fonduri suplimentare la armată. 

Suma discutată de cele două părţi pentru a fi alocate suplimentar pentru cofinanţarea proiectelor europene este echivalentă cu 0,4-0,5% din PIB, peste deficitul de 1,4%, au declarat surse din Guvern.

"La acest moment nu există însă un acord pentru o alocare suplimentară destinată armatei", au adăugat sursele.

Experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene au venit la Guvern, marţi dimineaţa, pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta.

Ponta, despre bugetul negociat cu FMI: Nu va exista nicio taxă sau impozit suplimentar în 2015

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că s-a ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015, iar vineri va fi aprobat şi trimis către Parlament.

"Am ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015. Pe baza acestui acord putem finaliza proiectul de buget, astfel încât vineri dimineaţă să aprobăm bugetul şi să îl trimitem către Parlament", a spus Ponta.

Ponta: Luni, 15 decembrie, voi propune Parlamentului noul Guvern. Votul pe buget, pe 21 decembrie

Experţii FMI şi ai CE au venit la Palatul Victoria marţi dimineaţa, potrivit mediafax.ro.

Tot marţi dimineaţa a venit la Guvern şi Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti.

Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au cerut Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea română a considerat-o inacceptabilă, luând astfel în calcul întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit de 1,4%.

 Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Diferenţa de viziune dintre FMI şi CE, pe de-o parte, şi Guvernul român a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, în intervenţii televizate, care a precizat că această solicitare nu va fi acceptată sub nicio formă şi că singurul său mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor să fie fixat la 1,4%, cu o posibilă majorare pentru co-finanţări la proiectele europene de investiţii.

Mai multe articole despre:
buget guvern negocieri FMI