MENIU

Negocieri DURE în Coaliție pe tema salariului minim. Care este propunerea USR

Negocieri DURE în Coaliție pe tema salariului minim. Care este propunerea USR

Negocieri dure în noua coaliție de guvernare pe tema salariului minim! USR le cere liberalilor ca salariul minim net să ajungă la 2230 de lei. De măsură ar beneficia peste un milion și jumătate de români. De cealaltă parte, liberalii spun că sunt de acord cu o creștere, dar în niciun caz cu una atât de mare, pentru că economia nu și-o permite, relatează Realitatea PLUS.

USR vrea ca actualul salariu minim brut, în valoare de 2230 de lei, să nu mai fie taxat deloc. Românii cu salariu minim ar urma să beneficieze în continuare de asigurare de sănătate și pensie, dar costurile să fie suportate practic de stat, nu de angajator, ca până acum.

"Noi credem că e necesar ca salariul minim să crească în mod real. Chiar dacă salariul minim ar crește cu 100 de lei, taxele care se aplică, de 41.5%, cele mai mari taxe din UE, ar însemna că ce intră în buzunarul românului e o sumă mai mică, undeva la 50 de lei. Dar dacă nu mai aplicăm niciun fel de taxă, oamenii ar câștiga în mod real", a declarat Cristina Prună, viepreședinte USR.

USR-iștii spun că banii pentru o astfel de hotărâre ar putea să vină din pensiile speciale care ar fi reduse. Experții economici îi contrazic însă și vorbesc despre o gaură uriașă în bugetul de stat.

"Sigur că banii s-ar duce în economie, cu precădere s-ar duce către consum, dar această măsură vine la pachet cu destul d emulte probleme. Poate o gradualizare ar utea face posibilă o astfel de măsură. Altfel, estimez o gaură la buget de 13-15 milioane de lei pe an", a afirmat Constantin Rudnițchi.

Nici liberalii nu agreează o astfel de creștere a salariului minim. Majorarea, din perspectiva lor, ar urma să fie mult mai mică.

05.25 acest lucru să se întâmple nu forțat. Sigur va crește salariul în 2021. Mâine încep negocierile pe salariul de guvernare, împreună cu USR și UDMR și vom stabili împreună. Fiecare avem ideea noastră, drar fiind o coaliție, vom găsi o cale română pt a fi bine pt români, dar pt a rezista și bugetul', a spus Virgil Guran, vicepreședinte PNL. 

La discuțiile cu fostul Cabinet Orban, sindicatele au cerut o majorare a salariului minim brut de la 1 ianuarie cu 100 de lei. În acest moment, mai mult de 1,5 milioane de români încasează lunar, în mână, un salariu de 1346 lei.

Mai multe articole despre:
salariu minim coalitia de guvernamant