MENIU

Nebunie pe bursa chinezească. Ce se întâmplă, brokere?

Continuă căderea pe brusa chineză, autorităţile chineze încercând să oprească o alunecare cum nu s-a mai văzut, după o creştere gigant în ultimul an.

Bursa chinezească şi-a pierdut 30% din valoare în ultima lună. O scădere cum nu s-a mai văzut declară brokeri îngroziţi de dimensiunile fluctuaţiilor din ultimul an. La ultima şedinţă a scăzut 8 procente, ca să revină la 4 procente medie. Mai bine de 1400 de companii, 40 % din bursă, au oprit tranzacţionare pentru a încerca să stopeze căderea. Căderea a venit în ciuda eforturilor disperate ale guvernului chinez de a echilibra situaţia.

În ultimul an, bursa chineză a crescut enorm. Între iunie 2014 şi iunie 2015, indexul bursei din Shanghai a arătat o creştere de 150%. Mulţi au cumpărat acţiuni cu bani împrumutaţi. De obicei această practică era bine ţinută în frâu de guvernul chinez. Dar în ultimul an, autorităţile au relaxat treptat regulile. De câteva luni au început să le înăsprească din nou, companii controlate la sânge pentru nereguli, impunerea unor praguri pentru achiziţii de acţiuni. Căderea a ajuns din 12 iunie la 30%. Chinezii încearcă să oprească prin diverse căi căderea,  ultima intervenţie serioasă fiind anunţată de Banca Populară Chineză. Deocamdată căderea continuă.

Frica e mult mai mare decât în ce priveşte eventuala criză euro. Furtuna bursieră din China poate destabiliza diverse sectoare din economia reală, spun experţii.

41 de miliarde dolari au fost furnizaţi  de divizia de securitate financiară unor firme de brokeraj pentru intervenţii de stabilizare. Xi Jinping şi echipa sa nu vor să piardă lucrurile de sub control. Însă intervenţia îngrijorează unii investitori care sperau la şi mai multă liberalizare a pieţii în următoarea decadă.

“E panică. Problema acestei pieţe e că toţi jucătorii se mişcă în aceeaşi direcţie şi că sunt toţi ghidaţi prea mult de emoţie”, declară un specialist pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al comisiei de reglementare chinezeşti a declarat că există o creştere a “vânzărilor iraţionale” de acţiuni.

Mai multe articole despre:
China bursă cădere