MENIU

Navele contribuie mai mult decât ai fi crezut la poluarea aerului și nu numai

Nu mai e niciun secret faptul că oamenii au un impact colosal asupra climei prin acțiunile pe care le desfășoară. O astfel de activitate la care probabil nu te-ai fi gândit sunt navele care aruncă funingine în aerul curat al Oceanului.

Mai mult, aceste nave pe lângă faptul că sunt o sursă de poluare pentru planetă, cauzează și fulgere suplimentare. În acest sens, un studiu ne arată cum afectează acțiunile oamenilor norii, dar și evoluția furtunilor.

Joel Thornton de la Universitatea Washington din Seattle și echipa sa, au analizat mai multe înregistrări cu de fulgere dintre anii 2005 și 2016. Astfel, au descoperit că au existat mai multe fulgere în anumite regiuni ale Oceanului Indian, comparativ cu zonele înconjurătoare.

„Am fost destul de siguri că navele trebuie să fie implicate", spune Thornton. „Însă, am fost nevoiți să eliminăm și alți factori care influențează intensitatea furtunilor, cum ar fi vitezele și temperaturile vântului".

Rezultatele cercetării demonstrează că aerosolii produși de motoarele navelor sunt rensponsabili pentru furtunile mai violente. „ Aceste particule sunt ca niște semințe în jurul cărora vaporii de apă se condensează în picături ca cele dintr-un nor. În aerul curat nu sunt prea multe, astfel încât picăturile cresc rapid și se integrează în ploaie", a mai declarat Thornton.

Cum se formează fulgerele

Fulgerul apare dacă norii sunt încărcați electric, iar asta se întâmplă când există o mulțime de cristale de gheață. În timp ce studiul oferă dovezi clare că particulele de aerosol afectează dezvoltarea și intensitatea furtunilor, Thornton afirmă că nu poate fi o generalizare directă, deoarece există alți factori care trebuie luați în considerare.

„Poluarea pe care am produs-o în urmă începând cu acum câteva sute de ani a afectat furtunile și fulgerele în multe locuri, creând fulgere acolo unde nu ar fi trebuit să existe", spune Thornton. „Înțelegerea acestui efect antropocen ne poate ajuta să anticipăm climatul viitor".

Sursa

Mai multe articole despre:
poluare nave climă