MENIU

NATO, manevre militare majore în Norvegia, în timpul războiului din Ucraina - Participă 30.000 de soldați din 27 de țări

Exercițiu NATO - Cold Response 2022, în Norvegia Foto: Profi Media

NATO a început luni exerciții militare în Norvegia, vecină cu Rusia. Alianța a anunțat că a trimis 30.000 de soldați, 50 de nave și 200 de avioane în Norvegia, care are aproape 200 km de graniță terestră cu Rusia. Exercițiile nu au loc în zona graniței comune.

Exercițiile au fost planificate înainte ca Vladimir Putin să invadeze Ucraina. Norvegia a annunțat că „informații detaliate” au fost oferite Moscovei pentru a preveni „conflictele inutile”, potrivit CNN.

La exercițiul militar, Cold Response 2022, participă trupe din 27 de țări ale Alianței, din Europa și America de Nord, inclusiv din țările partenere Finlanda și Suedia, nealiniate militar.

La exercițiul militar participă aproximativ 30.000 de militari din 27 de țări, precum și aproximativ 220 de avioane și peste 50 de nave.

Cold Response 2022, exercițiu de apărare defensivă, arată capacitatea NATO de a răspunde hotărâtor oricărei amenințări, de oriunde ar veni aceasta. Exercițiul se bazează pe un scenariu fictiv în care Norvegia este atacată și invocă clauza de apărare colectivă a Alianței NATO la articolul 5.

Acesta a început luni cu operații navale și cu desfășurarea pe uscat a unei părți a Forței de Reacție Rapidă a NATO.

Exercițiul presupune antrenarea în condiții de frig extrem și pe teren dificil și vizează testarea capacităţii Norvegiei de a primi întăriri străine în cazul unei agresiuni din partea unei ţări terţe, în virtutea articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Brilliant Jump 2022, exercițiul de certificare Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) al NATO, este legat de Cold Response, potrivit NATO.

Țările membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au fost toate invitate să trimită observatori în Norvegia pentru a urmări exercițiile, Rusia a refuzat invitația. Norvegia a prelungit termenul limită de înregistrare, iar observatorii mai au timp până pe 23 martie să se înregistreze. Exercițiile se încheie la 1 aprilie.