MENIU

NATO avertizează Rusia să NU saboteze aprovizionarea cu arme a Ucrainei: ORICE atac va declanșa articolul 5!

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO

NATO avertizează Rusia în legătură cu sabotarea liniilor de aprovizionare a Ucrainei.

Avertismentul a fost lansat de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în cazul atacării liniilor de aprovizionare care sprijină Ucraina.

„Orice atac împotriva unui teritoriu NATO va declanșa articolul 5. Aliații ajută Ucraina să își susțină dreptul la autoapărare, care este consacrat în Carta ONU”, a spus Stoltenberg, într-un interviu acordat CBC News, în timp ce vizita baza și poligonul de antrenament al NATO din Letonia..

„Rusia este agresorul iar Ucraina se apără. Dacă există vreun atac împotriva vreunei țări NATO, a unui teritoriu NATO, acest lucru va declanșa articolul 5”, a insistat Stoltenberg.

Potrivit art. 5 care definește clauza de autoapărare din tratatul fondator al NATO, un atac asupra unui membru al Alianței este un atac asupra tuturor celor 30 de națiuni membre.

Potrivit mai multor surse din serviciile de informații ale SUA, există mari temeri că Moscova ar putea încerca să oprească fluxul de arme care intră în Ucraina, fie prin lovituri aeriene, fie cu ajutorul artileriei de rază lungă. Armele care vin din Occident sunt descărcate de NATO în țările de graniță, precum Polonia, și apoi expediate pe cale terestră în Ucraina.

SUA și aliații săi din NATO, inclusiv Canada, au organizat o acțiune de trimitere de arme și muniție în Ucraina, după ce Rusia a început invadarea țării, pe mai mult fronturi, în urmă cu două săptămâni, pe 24 februarie 2022.