MENIU

NATO adoptă decizii MAJORE pentru România: 200.000 de militari în flancul estic vor interveni rapid dacă Rusia atacă

NATO adoptă decizii MAJORE pentru România: 200.000 de militari vor interveni rapid dacă Rusia atacă

NATO pregătește decizii cruciale pentru România. Aliații vor aduce echipamente și muniție suplimentare și vor trimite mai mulți militar străini, în contextul în care suntem la graniță cu războiul din Ucraina.

Măsurile așteptate la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid sunt raportate la realitatea dură din această perioadă, în contextul războiului Rusiei în Ucraina. Deciziile vor fi majore pentru România, țara noastră fiind la granița flancului estic NATO cu Rusia. Este așteptat un document strategic care să prevadă importanța apărării colective, astfel că, dacă un aliat NATO este atacat, toate celalalte state membre vor interveni în conflictul provocat.

Pentru România, aliații au în vedere posibilitatea transformării grupurilor de luptă în brigăzi. De asemenea, se prevede crearea de forțe de întărire care vor fi alocate fiecărui grup de luptă sau brigăzi, ceea ce înseamnă o reacție rapidă dacă situația o impune.

Cea mai importantă din măsurile ce vor viza România la summitul NATO din 29-30 iunie de la Madrid se referă la transformarea grupurilor de luptă în brigăzi. Astfel că am putea avea până la 4.000 de militari străini pe teritoriul României. Deci, după 1 iulie, grupurile actuale de luptă ale NATO din România și alte țări estice vor putea fi ridicate la rang de brigadă, ceea ce înseamnă creșterea numărului de militari până la 4.000.

De asemenea, se ia in calcul să se trimită în țările din flancul estic echipamente militare și muniție. Măsura este foarte importantă, mai ales pentru că războiul din Ucraina a demonstrat că, dacă o țară NATO ar putea fi atacată, nu se poate transmite rapid ajutor. Astfel că aliații au decis să echipeze țările din flancul estic pentru o defensivă, pentru a rezista într-un asemenea scenariu, relatează Realitatea PLUS.

Un alt aspect luat în considerare de aliați este de intervenție rapidă în cazul unei agresiuni. Astfel că se vor crea forțe speciale de întărire ce vor putea fi trimise rapid, în maximum 48 de ore, în țările din flancul estic NATO în cazul unui atac. O asemenea decizie se pregătește la summitul de la Madrid, având o importanță uriașă și pentru țara noastră. Prin forțele de intervenție rapidă vor fi zeci de mii de soldați din trupele NATO pregătiți permanent să fie trimiși în țările din est dacă o țară membră va fi atacată de Rusia.  Potrivit Realitatea PLUS, care citează presa internațională, 200.000 de militari străini sunt pregătiți pentru astfel de situații și vor alcătui această forță de reacție rapidă. Interesant de reamintit este că numărul militarilor în stand-by, din aceste viitoare forțe de reacție rapidă pregătite de NATO, este același cu cel al trupelor ruse mobilizate la granițele Ucrainei, înaintea invaziei începute în 24 februarie. Oficiali occidentali au anunțat cu o săptămână înainte de invadarea Ucrainei că Rusia ar fi comasat „între 160.000 şi 190.000 de soldaţi în interiorul şi în apropierea Ucrainei, comparativ cu aproximativ 100.000 la 30 ianuarie”.

De asemenea, la summitul de la Madrid este posibil să fie pregătite planuri comune pentru ca țările membre NATO să pună „la bătaie” trupele deținute. Mai exact, vor fi elaborate planuri regionale de apărare - de contingență în locul actualelor planuri naționale. Astfel că țările din estul NATO, inclusiv România, își vor pune la comun mijloacele militare pentru a se sprijini în cazul unei agresiuni ruse, pentru a crește considerabil eficiența unei riposte militare. Aliații NATO își vor pune la comun capacitățile militare și din alte domenii diverse, ca de exemplu senzori militari, date sensibile s.a.m.d.

Summitul NATO are loc peste o săptămână la Madrid, în perioada 29-30 iunie. Secretarul general NATO - Jens Stoltenberg a anunțat la reuniunea pregătitoare de la Haga că summitul NATO de la sfârșitul lunii iunie va fi „istoric și transformator”, inclusiv cu decizii privind sprijinul puternic pentru Ucraina pe termen scurt și mai lung.