MENIU

Nașterea prin cezariană, singura șansă la viață a bebelușilor ale căror mame au Covid-19

Foto arhivă

Secția de Terapie Intensivă de la singura maternitate suport-covid din Moldova este supraaglomerată. Aproape jumătate dintre gravidele care se prezintă aici suferă de o formă severă a infecției, iar medicii sunt nevoiți să recurgă la cezariene pentru ca viețile bebelușilor să nu fie puse în pericol.

O analiză arată că numărul nașterilor premature la mamele pozitive este mult mai mare decât la femeile care nu au fost infectate. 

Specialiştii avertizează că formele grave de COVID 19 la femeile însărcinate nu pot fi tratate fără să fie pusă în pericol sănătatea bebelușilor. Astfel, medicii sunt nevoiți să facă operaţii de cezariană înainte ca sarcina să ajungă la termen.

„Au lipsă de oxigen, hipoxie, cu saturația de oxigen scăzută. Trebuie efectuate niște manevre asupra lor, cum ar fi de exemplu, până la intubație și o serie de medicamente care se administrează. Lipsa de oxigen se reflectă și la făt, evident și fătul intră tot în hipoxie, într-o suferință fetală”, spune Răzvan Socolov, medic ginecolog, șef de secție Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.

Au fost cazuri în care bebelușii au venit pe lume la doar 30 de săptămâni de sarcină.

„Cel mai mic copil extras la noi a fost de 1 kg, ceea ce însemnă 29 de săptămâni din cauza unui paciente care a fost intubată. Copilul s-a adaptat ulterior”, a mai spus medicul ginecolog.

După operație, bebelușii sunt transferați în compartimentul de terapie intensivă neonatală de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași.

„În acest moment suntem încercați de un număr din ce în ce mai mare de cazuri și din păcate infrastructura nu ne permite o extindere nelimitată a numărului de paturi de terapie intensivă”, spune Gabriel Martinescu, manager la Maternitatea „Elena Doamna”.

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași au fost tratate în jur de 200 de paciente infectate cu Sars-Cov-2. 

Mai multe articole despre:
cezarina nastere cezariana bebelusi mama covid