MENIU

NASA a îmbunătățit sistemul care urmărește ASTEROIZII din apropierea Pământului

Asteroid FOTO: NASA

NASA a anunțat că sistemul de urmărire a asteroizilor care se apropie de Pământ a fost îmbunătățit. Au fost adăugate alte două telescoape, iar sistemul de urmărire este acum capabil să analizeze întregul cer, la fiecare 24 de ore.

Sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) finanțat de NASA este un sistem de ultimă generație care detectează asteroizi. Este operat de Institutul pentru Astronomie (IfA) de la Universitatea din Hawaii (UH) pentru Biroul de Coordonare a Apărării Planetare (PDCO) al agenției.

Compus acum din patru telescoape, ATLAS și-a extins raza de acțiune în emisfera sudică. Până de curând sistemul cuprindea doar două telescoape, în emisfera nordică, pe Haleakalā și Maunaloa, în Hawaii.

Au fost adăugate alte două observatoare, în Africa de Sud și Chile. 

Primele două telescoape ATLAS din Hawaii au devenit complet funcționale în anul 2017. După câțiva ani de operațiune de succes, Institutul pentru Astronomie a concurat pentru fonduri suplimentare NASA, pentru a construi încă două telescoape în emisfera sudică.

Fiecare dintre cele patru telescoape ATLAS poate observa o porțiune de cer de 100 de ori mai mare decât luna plină, într-o singură expunere. 

Până în prezent, sistemul ATLAS a descoperit peste 700 de asteroizi din apropierea Pământului și 66 de comete, împreună cu detectarea 2019 MO și 2018 LA, doi asteroizi foarte mici care au impactat efectiv planeta.