MENIU

Nae Caranfil: Politicienii ar trebui închişi măcar în casă, dacă nu în "Beciul Domnesc"

Cineastul român Nae Caranfil a explicat la Realitatea TV care este percepţia sa despre schimbările produse în România ultimilor ani, dar a atras atenţia şi asupra modelelor pe care tinerii ar trebui să le aibă.

Invitat în platoul emisiunii "Acasă la Oamenii Realităţii", moderată de Alexandra Păcuraru, regizorul şi scenaristul Nae Caranfil a explicat că, în contextul actual, alegerea unor modele de urmat trebuie să fie făcută foarte atent.

"Eu ştiu mai degrabă pe cine nu vreau (să fie modele, n.red)... Persoanele pe care le-aş vrea neurmate, dacă se poate şi cât mai izolate. Nu am să dau nume, dar cred că mai important decât să ne găsim modelele, pentru că asta se întâmplă oricum la anumite vârste, când este foarte important să ne găsim modele şi să le urmăm, dar la fel de important este să evităm falsele modele sau să le izolăm de societate", a spus cineastul.

Nae Caranfil a precizat că se referă la "vedetele care apar peste noapte, din spuma mării, fără nicio profesie", dar şi la "politiceni, care ar trebui închişi nu neapărat în 'Beciul Domnesc', dar închişi în casă măcar, să nu mia scoată nasul pe fereastră".

Întrebat cum vede schimbările României în ultimii ani, regizorul a explicat că, în opinia sa, acestea sunt deopotrivă bune şi rele.

"În general, dacă ne propunem să vedem că lucrurile nu se schimbă, într-adevăr, observăm că ele nu se schimbă. Dacă ne propunem să vedem că se schimbă, observăm că se schimbă. Depinde ce alegem să privim. De regulă, eu sunt un optimist şi aleg să văd schimbările bune şi tind să mă enervez în faţa schimbărilor proaste", a explicat el, adăugând şi un exemplu pentru această ultimă situaţie.

"Ce s-a schimbat în foarte rău din 2002 şi până acum este modul în care eşti tratat în aeroport şi în avion. Pur şi simplu am sentimentul că se exercită o umilinţă colectivă asupra călătorului, asupra omului care plăteşte un bilet ca să plece undeva, să ajungă în altă parte... O umilire a lui, care, din când în când, am sentimentul că este deliberată; că se încearcă ţinerea oamenilor acasă, scârbirea lor de ideea de a călători. Nu ştiu...", a mai spus Nae Caranfil.