MENIU

Mutare surpriză a Iranului: liderii politici de la Teheran se deplasează la New York

Reuniunea ONU de la New York are loc într-un moment de maximă tensiune: SUA au acuzat Iranul că este responsabil de atacurile asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită.

Şeful diplomaţiei Mohammad Javad Zarif va pleca vineri dimineaţa spre New York unde va asista la reuniunea Adunării Generale a ONU, conform anunţului făcut joi de ministerul de externe iranian, transmite AFP.

Agenţia de presă oficială Irna informase miercuri că membrii delegaţiei iraniene care urmau să se deplaseze la New York pentru a pregăti participarea preşedintelui Hassan Rohani nu au reuşit să efectueze călătoria din cauza neacordării vizei. În absenţa acordării vizei, deplasarea ministrului de externe şi a preşedintelui "vor fi probabil anulate", informase Irna.

"Ministrul afacerilor externe @JZarif pleacă la New York vineri dimineaţa pentru a asista la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU", a declarat joi pe Twitter purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor externe, Abbas Mussavi.

"Ministrul pleacă de obicei cu o zi sau două înaintea preşedintelui" Rohani, a adăugat oficialul iranian.

Conform acestor afirmaţii, se pare că în cele din urmă au fost acordate vize membrilor delegaţiei iraniene.

Întâlnire diplomatică internaţională de anvergură, reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU urmează să înceapă oficial pe 24 septembrie. Intervenţia Iranului în cadrul sesiunii forului de la New York este prevăzută să aibă loc pe 25 septembrie, la o zi după discursurile preşedinţilor Donald Trump şi Emmanuel Macron.

Ţară gazdă a sediului Naţiunilor Unite, SUA au, în principiu, obligaţia de a acorda rapid vize solicitanţilor care iniţiază acest demers pentru ca oficialii statelor respective să poată participa la reuniunile ONU.

Însă tensiunile în creştere dintre Washington şi Teheran au atins zilele acestea un punct critic, SUA acuzând Iranul că este responsabil de atacurile asupra instalaţiilor petroliere saudite.

Atacurile cu dronă asupra instalaţiilor petroliere ale Arabiei Saudite, revendicate de rebelii yemeniţi houthi, susţinuţi de Iran, au trezit temerea unei escaladări militare în zona Golfului, secretarul de stat american Mike Pompeo acuzând Teheranul că a comis "un act de război".

După retragerea unilaterală în mai 2018 din acordul nuclear internaţional privind Iranul încheiat în 2015, Washington a restabilit mai multe linii de sancţiuni la adresa Iranului. În cadrul acestei politici de "presiune maximă" asupra Republicii islamice, pe 31 iulie SUA au adăugat numele ministrului de externe Zarif pe lista neagră a persoanelor care fac obiectul sancţiunilor financiare americane.

Mai multe articole despre:
null