MENIU

MUTARE neașteptată de la Bruxelles pe frontul tensiunilor Rusia-Ucraina - DE CE nu face UE la fel ca SUA

MUTARE neașteptată de la Bruxelles pe frontul tensiunilor Rusia-Ucraina - DE CE nu face UE la fel ca SUA

Uniunea Europeană a anunțat că nu va face, deocamdată, aceeași mutare ca Statele Unite. Anunțul a fost făcut de șeful diplomației UE, Josep Borrell, luni, la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor membre UE. În același timp, Marea Britanie a anunțat deja că retrage jumătate din personalul ambasadei de la Kiev, iar SUA au ordonat deja retragerea familiilor diplomaților americani din capitale Ucrainei.

Șeful diplomației europene a declarat luni că UE nu va retrage, momentan, personalul neesențial și familiile diplomaților din Ucraina.

„Nu cred că trebuie să dramatizăm cât timp negocierile cu Rusia sunt în desfășurare”. În schimb, Marea Britanie a anunțat deja că retrage jumătate din personalul ambasadei, iar SUA a ordonat ca familiile diplomaților americani de la Kiev să părăsească Ucraina.

Antony Blinken va informa reprezentanții Uniunii Europene referitor la discuțiile purtate vineri cu Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la Geneva, acolo unde cele două părți au căzut de comun acord să continue să lucreze pentru a ameliora tensiunile. Secretarul american de stat este așteptat să ofere un răspuns scris Moscovei, care a solicitat garanții scrise că Ucraina nu va adera la NATO, iar Washingtonul își va reduce influența în estul Europei. 

Secretarul de stat al SUA anunță luni în videoconferinţa întâlnirii miniştrilor de externe ai UE pentru a-i informa despre discuţiile sale avute vineri cu omologul său rus Serghei Lavrov. Blinken este aşteptat să se alăture online în jurul orei 14.00 GMT, potrivit agerpres.ro.

"Nu vom face același lucru (ca SUA - n.red.), deoarece nu avem nici un motiv anume. Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina, cu excepţia cazului în care Statele Unite ne oferă informaţii care să justifice această decizie. (...) Nu am luat nicio decizie de a cere plecarea familiilor diplomaţilor noştri din Ucraina, doar dacă Blinken ne furnizează informaţii care să justifice o astfel de acţiune. (...) Poate secretarul Blinken are mai multe informații pe care le va împărtăși cu noi”, a comentat Josep Borrell, înaintea videoconferinţei cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

În schimb, Marea Britanie a urmat decizia SUA și a început retragerea personalului de la ambasada britanică din Ucraina, pe fondul avertismentelor referitoare la o posibilă invazie rusă.

Astfel că jumătate dintre cei din personalul diplomatic prezent la Kiev și familiile acestora vor fi retrași în timp ce ambasada va rămâne deschisă, potrivit DailyMail.

Oficialii britanici susțin că nu au fost informați despre eventuale amenințări la adresa diplomaților, însă jumătate din personalul care lucrează la Kiev se va întoarce la Londra.

Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și Occident, Moscova a anunțat noi exerciții în largul coastei Irlandei în februarie. Acestea fac parte din exerciții mai ample care implică până la 140 de nave , inclusiv în apele Pacificului și Atlanticului. 

Remintim că Moscova a masat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina și a anunțat încă din decembrie lista sa privind renunțarea la extinderea NATO în zonă. Potrivit anunțului NATO și al președintelui SUA, Joe Biden, alianța nu va ceda pretențiilor ruse. Între cererile exprese ale Moscovei sunt interzicerea aderării Ucrainei și retragerea trupelor din fostele state sovietice, precum și retragerea NATO din Bulgaria și România.

Sursă Video: Consiliul UE