MENIU

Ședința de la Vila Lac s-a termiant. Liderii PNL au decis să continue negocierile cu PSD

Protest cu hârtie igienică la Vila Lac din București, acolo unde are loc ședința PNL / Inquam Photos / Octav Ganea
Protest cu hârtie igienică la Vila Lac din București, acolo unde are loc ședința PNL / Inquam Photos / Octav Ganea
Protest cu hârtie igienică la Vila Lac din București, acolo unde are loc ședința PNL / Inquam Photos / Octav Ganea

Ședința maraton a liderilor PNL de la Vila Lac s-a încheiat, după mai bine de 4 ore. Prin vot, Biroul Politic Național a votat varianta continuării negocierilor cu PSD, pentru formarea unei majorități stabile, potrivit Realitatea Plus. 48 de liberali s-au pronunțat pentru începerea negocierilor cu PSD, iar 22 au votat împotrivă.

Înaintea întâlnirii, fostul lider Ludovic Orban a precizat că se opune colaborării cu PSD, pe care a catalogat-o drept o sinucidere politică, ordonată de Klaus Iohannis și girată de Florin Cîțu.

"Am venit să susțin punctul meu de vedere categoric că sunt împotriva oricărei forme de înțelegere cu PSD. De 31 de ani am luptat împotriva stângii, a stângii post-comuniste. E o rușine pentru conducerea PNL simplul fapt că a angajat discuții cu PSD, în loc să facem ce așteaptă românii de la noi, să refacem coaliția de centru-dreapta", a afirmat Ludovic Orban.

 
"Decizia de a face înțelegere cu PSD la evidenta presiune și inițativă reprezintă o trădare gravă la adresa cetățenilor care au votat PNL și o sinucidere politică pentru cei care iau o astfel de decizie. Un guvern cu PSD nu va fi un guvern al cetățenilor români care cred în valorile liberale, care cred în democrație și în justiție (...). Orice alianță cu PSD reprezintă un avantaj pentru partidocrația psd-istă si pnl-istă.
 
Dacă se face alianță de guvernare cu PSD, drumurile noastre se despart și voi rămâne alături de colegi mei care cred în valorile liberale. Nu avem nimic în comun cu pozițiile lui Cîțu și Vîlceanu, care alături de Iohannis sunt inițiatori ai acestui dezastru politic la care s-a ajuns," a mai afirmat fostul președinte PNL.
 
Întrebat ce va face dacă se va decide, totuși, o alianță cu PSD, Orban a răspuns: "Rămân fidel cetățenilor români (...) să asigurăm reprezentarea politică în Paralmentul României. De ce s-a dus la întâlnire cu PSD? Nu trebuie să accepți așa ceva. E o acțiune contrară a tot ceea ce înseamnă valori și principii liberale. Simplul fapt de a sta la masa negocierilor cu PSD reprezintă o gravă încălcare a principriilor și valorilor liberale".

Parlamentarul a precizat că a vorbit cu mii de mebri ai PNL, de la simplii membrii și până la primari, viceprimari, reprezentanți ai comunităților locale, iar opinia generală a fost că "marea majoritate a lor se simt înșelați".

"Simt că nu se ține cont de voință lor. Acum poate înțelegeți de ce bătălia pentru funcția de președinte s-a dat de partea cealaltă cu toate armele din dotare pentru că niciodată nu aș fi acceptat o guvernare cu PSD", a arătat Orban.

El a reiterat că "PNL are soluția, iar aceasta este refacerea Coaliției", subliniind că liberalii dezafiliați nu vor vota un guvern cu PSD. "Suntem favorabili refacerii coaliției și pentru asta vom vota", a mai spus acesta. 

Înainte de întâlnirea decisivă, locația a fost mutată din sediul central de la Modrogan la Vila Lac, dar chiar și așa, zeci de oameni s-au adunat în fața vilei, în semn de protest. Oamenii au adus mai multe bax-uri de hârtie igienică, pe care le-au împrăștiat pe trotuare. Protestatarii vorbesc despre USL, potrivit Realitatea PLUS.

Reamintim că USL a câștigat alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 în formula PSD+UNPR+PNL+PC, după care s-a format al doilea guvern USL, ”guvernul Ponta 2". Din cauza unor neînțelegeri între PNL și PSD, pe 24 februarie 2014, liderul PNL Crin Antonescu a anunțat sfârșitul USL, respectiv ieșirea liberalilor de la guvernare.

În prezent, liberalii trebuie să ia o decizie majoră, respectiv dacă merg cu PSD sau se va reface vechea Coaliție de guvernare, formată din UDMR și USR.

Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, președintele Klaus Iohannis și-a dat acordul pentru o alianță cu social-democrații și a sunat mai mulți lideri din partid.

De altfel, sunt și lideri liberali care susțin că o alianță cu PSD ar duce la crearea unei majorități parlamentare confortabile și ar asigura, astfel, trecerea unor proiecte importante prin Parlament. 

Orice decizie se va lua astăzi, mandatul va fi formalizat într-o ședința a Comitetului Național.

Citește și Mișcare CRUCIALĂ în politică: Ludovic Orban merge la ședința PNL pentru a împiedica o alianță cu PSD

Mai multe articole despre:
pnl sedinta pnl vila lac psd usr