MENIU

Mutare bombă în coaliție înainte de rotativă, pentru Grindeanu: PSD va înlătura UDMR de la guvernare. Al doilea minister VIZAT - Surse

Informație-bombă înainte de rotația premierilor. PSD face o mutare de ultim moment în coaliția de guvernare pentru a reduce accesul UDMR la banii publici, anunță Realitatea PLUS.

PSD vrea să scoată UDMR de la guvernare, potrivit surselor Realitatea PLUS. Social-democrații fac această mutare înainte cu doar o lună de rotaia pentru că se dorește păstrarea cu orice preț a lui Sorin Grindeanu la Transporturi. Nu este singurul vizat. Un alt minister cu mulți bani este râvnit de PSD, cel al Dezvoltării, condus în prezent de un reprezentant al UDMR - Cseke Attila, potrivit protocolului de guvernare semnat în noiembrie 2021 între PNL, PSD, UDMR și minoritățile naționale.

PSD și PNL ar dori mai multe ministere în viitoarea configurație a Guvernului. Sursele Realitatea PLUS spun că social-democrații ar vrea să folosească ministerele conduse acum de UDMR ca să negocieze cu liberalii păstrarea Ministerului Transporturilor. Nici PNL nu s-ar opune acestui scenariu și ar bate palma pentru noile schimbări, mai susțin sursele politice citate de Realitatea PLUS.

În aceste condiții, UDMR ar pierde cele patru posturi importante deținute în prezent în Guvern, inclusiv funcția de vicepremier președintelui UDMR - Kelemen Hunor.

CE MINISTERE DEȚINE UDMR

Vicepremier: Kelemen Hunor

Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila

Ministerul Sportului - Eduard Novak

Ministerul Mediului - Tanczos Barna

Liberalii nu s-ar opune modificării protocolului de coaliție dorit de PSD, astfel că negocieri intense au loc chiar vineri, la Timșoara, potrivit Realitatea PLUS.

Informația despre înlăturarea UDMR de la guvernare vine chiar în momentul în care are loc congresul UDMR, iar Marcel Ciolacu, președintele PSD și preşedintele Camerei Deputaţilor, va fi prezent la lucrările de la Timișoara, ca și premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Reuniunea UDMR va debuta vineri, la ora 13:00, cu Conferinţa Aleşilor Locali ai Uniunii Democrate Maghiare din România.

Lucrările Congresului UDMR sunt programate să înceapă vineri la ora 16:00, iar în deschiderea reuniunii vor vorbi şi premierul Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.

Tensiune la Congresul UDMR - Ciucă și Ciolacu, prezenți la Timișoara