MENIU

Mugur Isărescu critică noul Cod Fiscal: "Ar fi o eroare să ignorăm lecțiile crizei"

<p>Mugur Isarescu</p>

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cere prudență în materie de politici fiscale și atenționează cu privire la riscul pierderii unor echilibre macroeconomice "restaurate cu atâta trudă".

Mugur Isărescu a declarat miercuri că ar fi o eroare să ignori lecţiile crizei economice internaționale şi să cedezi tentaţiei de a alege măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung, potrivit Mediafax.

"Dacă perioada ajustărilor macroeconomice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudenţă şi măsură în deciziile viitoare, deplasând totodată accentul spre reforme structurale de natură să împiedice potenţialul de creştere a economiei româneşti. Ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaţionale şi experienţele noastre, cedând tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un eveniment aniversar la care a participat alături de președintele Klaus Iohannis.

Guvernatorul şi-a exprimat astfel, din nou, poziţia faţă de adoptarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute în Codul Fiscal şi cel de Procedură Fiscală, atrăgând atenţia asupra dezechilibrelor care ar putea apărea pe termen lung.

Klaus Iohannis, avertisment privind reducerile de taxe

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în noul Cod Fiscal s-a strecurat aprecierea că ar revoluționa finanțele României, subliniind că nu ar trebui să existe preocupare doar pentru scăderea taxelor, ci și pentru maniera în care se realizează aceasta.

"Nu știu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod Fiscal ar revoluționa finanțele României prin simpla reducere a unor impozite. Cred că nu ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci și maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanțelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflați totuși în prag de an electoral, trebuie să înțelegem distanța dintre tentația politică și realitatea economică", a afirmat șeful statului la BNR, arătând că, în aceste zile, analizează Codul Fiscal pentru a decide asupra oportunității promulgării actului normativ.

Iohannis a adăugat că istoria recentă arată că "nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătate de măsură, mai ales când acestea atentează la situația noastră de libertate și prosperitate pe termen lung".