MENIU

Motivul şocant pentru care unii părinţi îşi pupă copiii pe gură: "Pe măsură ce copilul creşte..."

Mulţi părinţi consideră că este perfect normal să-şi pupe copilul pe buze, ca un semn de afecţiune făcut mai ales în primii ani de viaţă ai copilului. Un psiholog este însă de părere că acest comportament este profund greşit, argumentele sale stârnind un val de comentarii indignate în rândul părinţilor din întreaga lume, pe reţelele sociale. 

Psihologul britanic Charlotte Reznick, specializat în consilierea părinţilor şi a copiilor, a strânit furie în rândul multor părinţi după ce a explicat pentru publicaţia „The Independent” că sărutul nevinovat pe gură dintre părinţi şi copii ar trebui să dispară.

Dincolo de aspectul care ţine de igienă, psihologul a atras atenţia că există mulţi părinţi care continuă să-şi sărute copiii pe gură şi după ce aceştia trec de 4, 5 sau 6 ani.

Deşi pentru părinte rămâne în continuare un gest de afecţiune, pentru copil poate fi un comportament extrem de confuz.

Psihologul, autoare a cărţii „The Power of Your Child’s Imagination: How to Transform Stress and Anxiety Into Joy and Success”, explică faptul că pe măsură ce cresc, copiii devin tot mai conştienţi de conotaţia sexuală a acestui gest.

”Pupatul copilului pe buze poate crea mult prea multă confuzie. Dacă mămica îl pupă pe tătic pe gură şi invers, ce înseamnă atunci când copilul îşi pupă părintele pe gură? Acest obicei trebuie să înceteze. Dacă începi să-ţi săruţi copilul pe buze, când te opreşti? Pe măsură ce copilul trece de cinci sau şase ani şi încep să fie conştienţi şi de aspecte sexuale”, subliniază Reznick.

Nu toţi specialiştii aprobă însă această opinie. Psihologul clinician Sally-Anne McCormack afirma că din punctul ei de vedere nu este cu nimic greşit ca un părinte să-şi sărute copilul pe gură. „Este ca şi cum ai spune că alăptatul este un comportament confuz pentru ei. Probabil că unele persoane se pot simiţi stingherite dacă văd asta, dar nu este un gest mai sexual decât atunci când îţi masezi copilul pe spate”, a punctat aceasta.

Psihologul Keren Rosner a precizat pentru adevarul.ro că acest obicei ca părintele să-şi sărute copilul pe gură este obişnuit şi la români. „De asemenea, mai demult, la ţară, în anumite zone din România, exista obiceiul ca femeile care se revedeau după o anumită perioadă să se pupe pe gură, de exemplu. Însă în cazul copilului foarte mic acest gest este contraindicat înainte de toate din cauze care ţin de igienă. Şi medicii recomandă să nu facem acest lucru din considerente legate de sănătatea copilului. Iar pe măsură ce copilul creşte, devine un gest cu încărcătură sexuală. Copiii ştiu să facă diferenţa de timpuriu între un sărut între un băiat şi o fată, faţă de sărutul părintesc sau cel din prietenie. Mai ales că în zilele noastre observă astfel de modele pe stradă, în reviste, la televizor, sărutul pe buze fiind perceput ca specific între femeie şi bărbat. Acest lucru este evident şi la copiii de grădiniţă, până la clasele 1- 4, mai ales când unui băiat începe să-i placă o fetiţă şi se mândreşte dacă s-au pupat pe gură. Deci pentru ei are o semnificaţie puternică în ideea că le place o persoană de sex opus. Nu este o atracţie sexuală conştientizată la acel moment, bineînţeles, dar ea există. De aceea, dacă părinţii obişnuiesc să facă acest gest, copilul poate ajunge să fie confuz în ceea ce priveşte semnificaţia lui şi chiar să fie jenat. Mai ales că sunt părinţi care fac acest gest şi în public”, explică Rosner.

Psihoterapeutul precizează că, de regulă, sărutul sau pupatul pe gura sunt dedicate exclusiv unui partener sau unei partenere, nu părinţilor şi nici prietenilor.

Mai multe articole despre:
copil părinte pupat pe gura