MENIU

Motivarea instanţei: De ce a fost eliberat Radu Mazăre

<p>RADU MAZĂRE</p>

Judecătorul care a dispus lăsarea în libertate a lui Radu Mazăre arată, în motivarea deciziei, că iniţierea unor proiecte de hotărâri ale Consiliului Local Constanţa de către edil intra în atribuţiile de serviciu ale acestuia şi că matorii audiaţi nu au oferit anchetatorilor elemente concludente.

"Iniţirea unor proiecte de hotărâre ale Consiliului Local Constanţa de către inculpatul Radu Mazăre intra în atribuţiile sale de serviciu, nefiind de altfel reţinută în sarcina acestuia săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu ori a celei de neglijenţă în serviciu", arată judecătoarea Rodica Cosma, în motivarea deciziei de eliberare a primarului şi a omului de afaceri care i-ar fi dat mită.

Magistratul mai arată, în documentul citat, că declaraţiile martorilor audiaţi de procurori nu relevă darea, respectiv primirea sumei de 95.000 de euro, pentru ca primarul Radu Mazăre să asigure câştigarea licitaţiei de către firma Shapir Structures.

"Astfel, martorul Dichiu Carol, pe de o parte, face referiri cu caracter general, susţinând că licitaţiile sunt aranjate de societăţile deţinute prin persoane interpuse de gruparea Mazăre Radu Ştefan, iar pe de altă parte se referă la licitaţii organizate în cursul anilor 2004, 2005, 2008, 2009 şi nicidecum la licitaţia ce constituie obiectul cercetărilor din prezenta cauză. Nici ceilalţi martori audiaţi nu relevă elemente de natură a crea liantul dintre suma de 95.000 de euro intrată în contul lui Mazăre şi contractul de achiziţie încheiat cu societatea Shapir Structures", notează magistratul.
În aceste circumstanţe, în lipsa unor probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că omul de afaceri Avraham Morgenstern i-a dat lui Radu Mazăre 95.000 de euro pentru ca acesta să-şi îndeplinească sau nu, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intra în sarcinile sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, propunerea anchetatorilor nu putea fi admisă, a concluzionat instanţa.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat i-ar fi dat mită edilului 175.000 de euro pentru a-şi asigura câştigarea contractului pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă", au fost eliberaţi din arestul Poliţiei Capitalei în 9 aprilie, după ce instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată de procurori Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Mazăre şi Morgenstern au fost reţinuţi în 8 aprilie, după audieri la sediul central al DNA.

Primarul Constanţei este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită de la Avraham Morgenstern pentru a ajuta firma acestia să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că fratele primarului Constanţei, senatorul PSD Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă".

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fraţii Mazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi.

Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranşe egale, susţine DNA.

Radu Mazăre a declarat, la ieşirea din arest, că banii puşi în contul lui de Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluată de acesta de la "un grec" şi că în acest dosar nu a existat niciun denunţător şi nu s-a dat nicio mită.

Mai multe articole despre:
eliberare Radu Mazăre martori ÎCCJ motivare