MENIU

MOTIVARE Siveco a primit 30% avans din contractul cu Antibiotice Iași după intervenția lui Fenechiu

Fostul ministru Relu Fenechiu, arestat preventiv într-un nou dosar, ar fi intervenit pe lângă funcţionari din Ministerul Justiţiei şi de la Antibiotice SA Iaşi pentru ca Siveco România să obţină contracte, influenţa fostului demnitar concretizându-se inclusiv în faptul că Siveco a primit în avans 30% din valoarea contractului de 1,8 milioane de euro cu Antibiotice Iaşi.

Relu Fenechiu, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi spălare de bani într-un nou dosar deschis pe numele său de procurorii DNA Ploieşti, este suspectat că a cerut bani Irinei Socol şi că a primit sute de mii de euro mită de la compania Siveco România, prin intermediul unor firme pe care le controla, pentru a interveni în favoarea Siveco pe lângă funcţionari din Ministerul Justiţiei şi de la compania Antibiotice SA Iaşi, la care acţionar majoritar este Ministerul Sănătăţii, susţin surse apropiate dosarului, scrie News.ro.

Potrivit încheierii de şedinţă a Tribunalului Prahova prin care magistraţii au admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Fenechiu în noul dosar, în perioada anilor 2012-2013 fostul ministru ”a pretins numitei S.I., reprezentant al S.C. S.R.SA, un procent de 15%, din valoarea a două contracte (promovate de Ministerul Justiţiei şi SC A. SA I.), pentru ca, prin influenţa pe care o avea la factorii de decizie şi pe care a exercitat-o efectiv asupra acestora, să-i determine să atribuie agentului economic menţionat, contractele de achiziţie încheiate în cadrul proiectelor desfăşurate de Ministerul de Justiţie – «Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România», în valoare de 13.990.059 lei RON, fără TVA şi de SC A. SA I. - «Achiziţie şi implementare sistem informatic integrat (SII) şi servicii de consultanţă aferente», în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro, precum şi să permită derularea în condiţii optime a acestora, primind suma totală de 620.000 euro”.

Conform documentului citat, influenţa lui Fenechiu pe lângă funcţionarii de la Antibiotice Iaşi a avut drept consecinţă acordarea unui avans de 30% din valoarea contractului derulat de compania de medicamente firmei conduse de Irina Socol.

”Influenţa exercitată de Fenechiu Relu pe lângă reprezentanţii SC A. SA I. s-a  concretizat inclusiv în acordarea unui avans în cuantum de 30%, din valoarea totală a contractului (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro), către S.C. S.R.SA, avans ce a fost stipulat şi în clauzele contractuale”, se precizează în documentul citat.

Conform anchetatorilor, Siveco România SA a plătit în total cei 620.000 de euro în perioada 2012-2014. Din această sumă, 324.000 de euro ar fi fost plătiţi prin transfer bancar în conturile a două firme controlate de Fenechiu, una dintre firme aparţinând lui Lucian Fenechiu, fratele fostului ministru, iar a doua unei persoane foarte apropiate acestuia.

Procurorii susţin că banii au fost disimulaţi sub forma unor contracte de prestări servicii, încheiate de cele două firme cu Siveco România SA, ”în sensul că serviciile menţionate în cuprinsul contractelor au fost efectuate în realitate de angajaţii S.C. S.R.SA”.

Potrivit încheierii de şedinţă de la Tribunalul Prahova, Relu Fenechiu a negat implicarea sa în derularea contractelor încheiate atât cu Ministerul Justiţiei, cât şi cu SC Antibiotice SA Iaşi, însă ”afirmaţiile sale sunt contrazise fără putinţă de tăgadă de declaraţiile martorilor”.

Magistraţii Tribunalului Prahova au admis, vineri după-amiază, propunerea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pe numele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, în dosarul în care acesta este cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, fiind suspectat că a primit, prin intermediul unor firme, 620.000 de euro de la o companie de software pentru a-i facilita acesteia obţinerea a două contracte cu Ministerul Justiţiei şi cu Antibiotice Iaşi.

În acelaşi dosar, judecătorii au dispus arestarea preventivă a fostului director IT din Ministerul Justiţiei Ion Krech, în prezent angajat pe o funcţie de execuţie în acest minister, Krech fiind urmărit penal pentru luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2014, Fenechiu a pretins şi a primit de la o firmă de software 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiţiei, în valoare de 14.700.000 de lei fără TVA, şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii, în valoare de aproximativ 1.800.000 euro, pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte.

”Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenţia sa la funcţionari din Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment. Pentru acest «ajutor», suspectul a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de de 620.000 euro”, arăta DNA.

Pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, între cele două societăţi şi firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în realitate serviciile respective fiind realizate doar de către angajaţii acesteia din urmă.

În prezent, Relu Fenechiu, care are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare la Penitenciarul Vaslui, se află încarcerat la Penitenciarul din Ploieşti, pe perioada în care se desfăşoară ancheta în noul dosar deschis pe numele său de DNA Ploieşti.

Mai multe articole despre:
DNA Relu Fenechiu sivecho