MENIU

Motivare ÎCCJ: Ridzi a sfidat criza economică. A cheltuit iresponsabil banii ministerului

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție susțin că principalele motive pentru care fostul ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi, a fost condamnată la închisoare sunt ștergerea probelor incriminatorii şi cheltuirea iresponsabilă a banilor publici. Mai mult, judecătorii susţin că fostul ministru al Tineretului şi Sportului ar fi pus la cale un adevărat proces de fraudare, fără să se gândească la faptul că România se afla în plină criză economică.

"În privinţa inculpatelor Iacob-Ridzi Monica Maria şi Vârsta Ioana Elena, este cert faptul că acestea au pus la cale întregul proces de fraudare a bugetului M.T.S. (...), cu consecinţa cheltuirii unor importante sume de bani din fondurile publice, al căror cuantum a fost stabilit arbitrar, fără o minimă preocupare pentru o estimare corectă a cheltuielilor (...). Ministerul Tineretului şi Sportului avea capacitate de a o face acest lucru prin forţe proprii şi cu mai puţine resurse financiare, mai ales că în anul 2009 România traversa o criză economică majoră".

Instanţa supremă a stabilit că Monica Iacob Ridzi a dispus plata a peste 2,7 milioane de lei din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului, pentru prestaţii neefectuate sau supraevaluate, cu ocazia organizării Zilei Tineretului în 2009. Judecătorii mai spun că, după începerea cercetărilor, Monica Iacob Ridzi ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele ministerului datele şi fişierele referitoare la organizarea Zilei Tineretului, pentru a împiedica aflarea adevărului.

În luna februarie, fostul ministru a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Din cauza problemelor grave de sănătate pe care susţine că le are, Monica Iacob Ridzi solicită președintelui Klaus Iohannis să o graţieze. Totodată, a depus şi în instanţă o cerere de întrerupere a executării pedepsei.