MENIU

Moscova începe în noiembrie vaccinarea în masă. Bilanț zilnic record de infectări

Mosova va incepe vaccinarea în masă în noiembrie

Administrația de la Kremlin va demara o campanie de vaccinare în masă în Moscova, cel mai afectat oraș de pandemie, în contextul în care, zilnic, se înregistrează recorduri de noi infectări cu Sars-Cov-2. Sistemul sanitar este copleșit de explozia cazurilor Covid-19, personalul medical fiind insuficient. 

Locuitorii din Moscova vor putea să se vaccineze cel mai devreme luna viitoare, potrivit Primarulului-adjunct al oraşului, Anastasia Rakova. Până acum au fost vaccinate aproximativ 2.500 de persoane din grupele de risc, în principal medici şi profesori.

În plus,  9.000 de locuitori ai orașului au primit dozele vaccinului Sputnik V în cadrul studiului clinic aflat în desfăşurare. Vaccinul este administrat în două doze, la un interval de 21 de zile.

Președintele Vladimir Putin a anunțat, recent, că producția de vaccinuri anti-Covid din Rusia întâmpină dificultăţi din cauza numărului insuficient al echipamentelor de fabricaţie.

Ca în multe alte țări, în sistemul medical din țară începe să se resimtă acut lipsa personalului, în condițiile în care sunt raportate mii de cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 în fiecare zi. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a lăudat eroismul profesioniştilor din domeniul medical, dar a admis existenţa unei penurii de medici la nivel naţional. În Siberia, ministerul Sănătăţii din regiunea Transbaikal a deschis o anchetă după ce o femeie de 64 de ani a murit la scurt timp după ce a acuzat autoritățile de absenţa îngrijirilor medicale, informează Agerpres.

Vineri, Rusia a înregistrat 18.280 de noi infectări - record de la debutul pandemiei - și 355 de decese. Bilanțul epidemiei din țară, a patra cea mai afectată din lume, după SUA, India și Brazilia, depășește 1,59 milioane de cazuri Covid-19 și 27.656 de decese.

Cu toate acestea, primarul din Moscova, Serghei Sobianin, a declarat că în capitala Rusiei nu vor fi introduse restricții stricte precum carantina parțială, anunțată în țări ca Franța sau Germania.