MENIU

Moscova IESE LA ATAC după ce limba rusă a pierdut statutul special în Republica Moldova: ”UE încurajează rusofobia!” - AMENINȚĂRI voalate

Moscova, ATAC dur după ce limba rusă nu va mai avea statut special în Republica Moldova

Decizia magistraților de la Chișinău de a declara neconstituțională legea care îi conferea limbii ruse statut special în Republica Moldova a stârnit reacții dure la Moscova. Vineri, Ambasada Rusiei de la Chişinău a calificat drept alarmantă decizia, iar preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei, Konstantin Kosaciov, a acuzat o încălcare a drepturilor rușilor. ”Rusofobia  devine un element sistemic al politicii europene”, a transmis senatorul. 

Într-o postare pe blogul senatorilor ruşi de pe pagina de internet a Consiliului Federaţiei, intitulată ”În Europa prin încălcarea drepturilor ruşilor?”, Kosaciov, lider al camerei superioare a parlamentului din Moscova, a acuzat un ”atac împotriva limbii ruse.”

Senatorul a subliniat că decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova este similiară celei de la Kiev, din 16 ianuarie, când întregul sector de servicii din această ţară a trecut exclusiv la limba ucraineană, spunând despre ambele decizii că reflectă aspiraţia de integrare europeană a celor două țări. Mai mult, acesta a acuzat UE că promovează rusofobia. 
”Am impresia că Europa tratează cu indulgenţă astfel de decizii, considerându-le în deplină concordanţă cu valorile europene, la care aderă în mod declarativ Kievul şi Chişinăul, încălcând de fapt convenţiile europene. Rusofobia  devine un element sistemic al politicii europene, încurajată de Uniunea Europeană în vecinătatea Rusiei”, a acuzat Kosaciov, citat de deschide.md. 

În plus, acesta acuză că decizia Curții a fost luată la presiunea forţelor proeuropene. ”Aceşti politicieni înţeleg integrarea ţării lor într-un mod specific, prin renunţarea la vechea identitate moldovenească şi a propriei statalităţi de dragul alipirii la România”, a mai scris senatorul rus, adăugând că nu întâmplător atât preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, cât şi deputaţii care au contestat legea votată la sfârşitul anului trecut şi promulgată de Igor Dodon deţin cetăţenie română.
Senatorul rus mai amintește și despre promisiunea făcută de Maia Sandu, noul Președinte al Republicii Moldova, potrivit căreia va construi un stat în care cetăţenii tuturor grupurilor etnice se vor simţi în siguranţă, iar drepturile lor, inclusiv cel de a-şi folosi limba, vor fi protejate în mod fiabil. Dacă Președintele nu va contesta decizia magistraților, nu va putea atinge obiectivul privind ”stabilirea unor relaţii bune cu Rusia şi rezolvarea multor probleme acumulate între ţările noastre”, mai transmite Kosaciov. 

”Nu mai puţin important este faptul că decizia Curţii Constituţionale îndepărtează Moldova şi mai mult de soluţionarea conflictului transnistrean. Este greu de imaginat că locuitorii din stânga Nistrului, care au suferit o tragedie în urmă cu 30 de ani, din cauza aceloraşi probleme lingvistice şi aceloraşi dorinţe ale autorităţilor de la Chişinău de a efectua o românizare forţată, ar dori brusc să se reintegreze cu o astfel de Republică Moldova”, a mai subliniat senatorul rus. 

Lovitură pentru Vladimir Putin. Legea care oferea statut special limbii ruse, declarată NECONSTITUȚIONALĂ în Republica Moldova

Ambasada Rusiei de la Chişinău a calificat drept alarmantă decizia Curţii Constituţionale. În schimb, ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a emis un comunicat prin care cere misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova să se abţină de la comentarii pe marginea deciziei Curţii Constituţionale de anulare a legii prin care limba rusă a fost declarată limbă de comunicare interetnică.

 

Mai multe articole despre:
rusia republica moldova ue romania ucraina