MENIU

Mortalitatea cauzată de Covid-19 a crescut dramatic în al doilea val al pademiei. Bilanț sumbru în UE, inclusiv în România

Mortalitatea cauzată de Covid-19 a crescut în al doilea val al pademiei

Al doilea val al pandemiei de coronavirus a provocat mai multe decese în UE decât primul, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, care a analizat bilanțul din primele 11 luni ale anului trecut. În România, numărul deceselor a crescut cu peste 50%.

Spania rămâne țara care a raportat cele mai multe decese în primăvară, în primul val, înregistrând un vârf în aprilie, când totalul morţilor a crescut cu 78,9 %, faţă de media înregistrată între 2016 şi 2019.

În noiembrie însă, Polonia a raportat o creştere de 97,2 % a deceselor, Bulgaria - de 94,5 %, Slovenia - de 91,4%, Cehia - de 75,6 % şi România - de 54,1 %.

În lipsa datelor din Italia, luna noiembrie a înregistrat o creştere medie a deceselor cu 39 %, în timp ce în primul val, când perioada de vârf a fost în aprilie, creşterea a fost de 24,9 %. Irlanda nu a oferit date pentru întreg anul trecut.

Până la declanșarea pandemiei, în ianuarie şi februarie numărul deceselor a scăzut în ansamblul UE față media celor trei ani anteriori, cu 5,7 %, respectiv 2,7 %. Deşi, de atunci, numărul deceselor a crescut mai mult decât între 2016 şi 2019, în mai şi iunie ritmul s-a redus faţă de aprilie, cu 2,8 % în mai şi cu 1,9 % în iunie, ulterior înregistrând o creștere progresivă până în noiembrie, notează Agerpres.