MENIU

Monica Anisie: ”Sunt 11 județe în care nu avem nicio unitate de învățământ în scenariul roșu. Vă rog să veniți cu încredere la școală”

Monica Anisie anunță noi schimbări de ultimă oră, i-a băgat în ședință pe inspectorii școlari din Capitală

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat, duminică după-amiază, cele mai noi decizii legate de modul în care se va deschide anul școlar. Anunțul vine la finalul videoconferinței cu inspectorii școlari generali. Anisie a comunicat numărul de elevi care încep școala și în ce condiții. 

”Astăzi toată lumea a fost mobilizată în sistemul de educație. Vreau să vă anunț că au fost în teren și inspectorii generali pentru a verifica fiecare unitate de învățământ în parte. Inclusiv eu am mers, ieri și astăzi, pentru a vedea cum s-au pregătit. Au fost şi lucruri bune pe care le-am întâlnit. Ţin să mulţumesc şi autorităţilor publice locale care s-au mobilizat şi au făcut un parteneriat cu şcoala. E important pentru noi toţi să avem o Românie educată.

Am avut o videoconferință cu inspectorii școlari pentru a vedea cum decurg lucrurile. Sunt 11 județe în care nu avem nicio unitate de învățământ în scenariul roșu printre care Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ialomiţa, Tulcea Botoşani, Bistriţa-Năsăud şi Vaslui. În aceste județe, activitățile didactice se vor desfășura în scenariul verde sau în scenariul galben. Au fost şi lucruri bune pe care le-am întâlnit. Ţin să mulţumesc şi autorităţilor publice locale care s-au mobilizat şi au făcut un parteneriat cu şcoala. E important pentru noi toţi să avem o Românie educată. De asemenea, la acest moment avem următoarea situaţie – 12.423 unităţi care funcţionează în verde, 4.915 în scenariul galben şi 262 unităţi în scenariul roşu.

La Bucureşti s-a realizat întrunirea de urgenţă a CMBSU pentru a identifica, acolo unde este cazul, anumite situaţii şi a lua o nouă decizie în sensul în care consiliul de adminsitraţie al unităţii de învăţământ a făcut o nouă propunere. Trebuie să precizez că la acest moment, în conformitate cu ce a transmis fiecare 106 cadre didactice spitalizate, 293 cadre didactice aflate în carantină şi vor să desfăşoare activitatea online şi 91 de cadre didactice care au intrat în concediu medical. Sunt 147 de cadre didactice care, începând cu 1 septembrie, au depus dosarele de pensionare la inspectoratele şcolare”, a anunțat Monica Anisie.

"Aș vrea să fac un apel către întreaga societate. Ne aflăm într-o situație dificilă și aș vrea să punem umărul cu toții la revenirea copiilor în spațiul școlii. Copiii își doresc să vină la școală, profesorii își doresc să-și revadă elevii. Fac apel la toată lumea să încetăm să politizăm în vreun fel educația în aceste momente. Este nevoie de întreaga societate, de responsabilitatea noastră a tuturor și este nevoie să fim împreună.

Dacă suntem împreună se poate să facem educație. Lăsând la o parte toate implicațiile politice vom reuși să avem în spațiul școlii copii în siguranță, vom reuși să avem în spațiul școlii cadre didactice pregătite pentru a desfășura activitățile didactice", a spus Monica Anisie, într-o conferință de presă, la Ministerul Educației.

Livrarea tabletelor către elevi

„Am realizat demersurile să reluăm pentru celelalte șase loturi pentru care nu au existat câștigători. Sunt inițiative multe locale, pe toată această perioadă a verii s-au realizat achiziții și la nivel local, vom face și o evaluare a acestora pentru a vedea necesarul real.
La nivel guvernamental tocmai a fost adoptat un memorandum prin care operatorii de internet și-au asumat conectarea a 2800 de clădiri de unități de învățământ, până la 18 septembrie. Pentru celelalte s-au idenitficat soluții, urmează să lucrăm”, a mai precizat ministrul.

Știrea inițială

Noua întâlnire vine după ce, duminică dimineață, Ministrul Educației s-a întâlnit cu inspectorii școlari generali adjuncți din București. La final, Anisie a afirmat că nu s-a luat nicio decizie în ceea ce privește schimbarea încadrării în anumite scenarii pentru mai multe școli din Capitală. Decizia, a precizat Anisie, va fi luată în ședința Comitetului municipal pentru Situații de Urgență, programata tot azi, de la ora 16:00.

"Trebuie să înțelem că toți trebuie să punem umărul, astfel încât toți eleviii și profesorii să fie ]n siguranță, să pășim mâine cu încredere în școli," a afirmat Monica Anisie, la finalul întâlnirii.

Ministrul a precizat că modificările ce vor fi operate se bazează chiar pe comunicările de ultimă oră din partea respectivelor unități de învățământ.  “În București au apărut unele situații de pe o zi pe alta și ieri și alaltăieri au fost unele școli care au solicitat altceva decât au decis inițial, (...) am reevaluat fiecare unitate în parte și înteleg că dl. prefect va realiza Comitetul municpiului Bucuresti pentru situații de urgență și acolo se vor lua deciziile."