MENIU

Moneda EURO a explodat, în plin boom economic! Cel mai slab LEU din ultimii 5 ani

<p>Curs valutar</p>

Leul s-a depreciat semnificativ în raport cu principalele valute, la doar două zile după ce INS a anunțat o creștere economică record de 5,7% în primul trimestru din acest an. Este cel mai slab leu de la sfârșitul anului 2012!

Moneda EURO a crescut cu 0,42% în fața leului, ajungând la valoarea de 4,5729 lei, nivel nemaiatins în ultimii 4 ani și jumătate.

Mai precis, leul nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 24 octombrie 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5754 lei/euro.

O cădere asemănătoare a leului a avut loc pe data de 17 martie 2017, când moneda europeană a atins cel mai ridicat nivel din iunie 2013 - 4,5654 lei. Acum coborârea este și mai abruptă.

Și dolarul american a urcat, joi, până la valoarea de 4,1140 lei, de la 4,10 lei de ieri. Francul elvețian creşte la 4,19 lei, faţă de 4,17 lei, cursul anunţat ieri de BNR.

România a înregistrat în primul trimestru al acestui an cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate marți de Eurostat.

Potrivit premierului Sorin Grindeanu, care și-a adjudecat rapit meritele boom-ului economic, la fel ca și șeful PSD, Liviu Dragnea, rata creșterii economice de 5,7%, mai mare decât cifra estimată pentru întreg anul 2017, respectiv 5,2%, a fost anticipată de alte evoluții din economie.

Astfel, exporturile au ajuns la un maxim istoric record în martie 2017, respectiv 5,7 miliarde euro, iar în primele 4 luni ale anului s-au creat peste 100.000 de noi locuri de muncă stabile.

Analiștii economici sunt mai rezervați cu privire la motivele de bucurie exprimate de liderii PSD referitor la creșterea economică. Chiar dacă aparent economia Romaniei crește ca Fat-Frumos, după datele INS, motoarele creșterii ridică mari semne de întrebare printre specialiști.

Economiștii avertizează că o astfel de creştere bazată doar pe consum nu este sutenabilă pe termen lung şi generează dezechilibre importante, care vor trebui corectate în cele din urmă.

"Economia românească arată astfel: creştere economică foarte mare, alimentată de consum, consum alimentat de creşteri de salarii şi de scăderi de taxe. Nu funcţionează decât pe termen scurt. Fără îndoială, când ai o creştere a consumului fără o creştere a ofertei interne, cresc deficitele: deficitul comercial şi de cont curent", a avertizat Ionuț Dumitru, șeful Consiliului Fiscal.

Mai multe articole despre:
curs valutar curs euro leu