MENIU

Momente de la cutremur! Cum decurg operatiunile de salvare din Nepal - VIDEO

Se întâmplă şi minuni în calvarul din Nepal. Un bărbat a fost scos în viaţă după ce a stat 80 de ore sub ruinele unui bloc de locuinţe din Kathmandu. Cazul său le dă speranţă salvatorilor care sapă neîncetat printre dărâmături. Dar pe măsură ce timpul trece, scad şi şansele găsirii unor supravieţuitori. 

Specialişti din China, India sau Franţa pun umărul la operaţiunile din Nepal. Bilanţul a ajuns deocamdată la cinci mii de morţi, dar s-ar putea dubla - estimează premierul ţării. Nepalul a decretat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor catastrofei naturale de sâmbătă.

Salvatorii iau la rând fiecare clădire distrusă. Printre coloanele de susţinere sau poate la subsol ori sub vreun corp de mobilier ar mai putea găsi pe cineva în viaţă. Specialişti străini dotaţi cu echipament performant scanează ruinele, iar câini pregătiţi pentru astfel de intervenţii îşi fac loc prin mormanele de moloz în căutarea supravieţuitorilor. Din păcate în aer pluteşte duhoarea morţii.

Pentru Nepal, abia acum începe adevărata criză umanitară. Cel puţin un milion de oameni au nevoie urgentă de alimente, în timp ce numărul celor afectaţi de seismul de sâmbătă a ajuns la opt milioane, adică peste un sfert din populaţia ţării. Cei care au scăpat teferi după cutremur duc acum o adevărată bătălie pentru supravieţuire. Alimentele sunt puţine, apa este raţionalizată, dorm în corturi sau direct sub cerul liber. Pe bună dreptate furioşi, oamenii se simt abandonaţi, în timp ce premierul nepalez spune că situaţia depăşeşte capacităţile Guvernului pe care îl conduce, dar că într-un final toată lumea va primi ajutor.

Printre ruine, oamenii îşi plâng morţii şi îşi incinerează rudele.

Şi, ca şi cum nu era de ajuns, oamenii trăiesc şi cu frica-n sân, pentru că zilnic au loc replici puternice ale cutremurului violent de sâmbătă. Una dintre ele a provocat o aluncare de teren, în urma căreia cel puţin 250 de oameni au fost daţi dispăruţi.

Mai multe articole despre:
cutremur India Franţa Nepal China