MENIU

Moment de cotitură pentru NASA. Anunţul a căzut ca un trăznet. Ce urmează?

Telescop Kleper

Zi istorică pentru agenţia spaţială americană: NASA a fost nevoită să renunţe la celebrul telescop Kepler.

După nouă ani de activitate în spațiu, timp în care a ajutat la descoperirea a mii de planete ascunse, telescopul spațial Kepler al NASA a rămas fără combustibil necesar pentru alte activități științifice.

NASA a anunţat, marţi 30 octombrie, că a decis să părăsească naveta spațială în orbita sa actuală, în condiții de siguranță, departe de Pământ. Kepler lasă o moștenire de peste 2.600 de planete descoperite în afara sistemului nostru solar.

"În prima misiune NASA de căutare de exo-planete, Kepler a depăşit toate aşteptările şi a pregatit calea pentru căutarea vieţii în sistemul solar şi dincolo de acesta", a spus Thomas Zurbuchen, cercetător NASA.

"Nu numai că ne-a arătat cât de multe planete ar putea fi în spaţiu, mai multe decât stele, dar a declanșat un domeniu de cercetare complet nou și robust", a mai spus oficialul NASA.

Cea mai recentă analiză a descoperirilor lui Kepler concluzionează că 20-50% dintre stelele vizibile în cerul de noapte ar putea fi înconjurate de planete mici, asemănătoare Pământului.