MENIU

Moise Guran, despre suma ridicolă câștigată la Loteria bonurilor: Cineva a băgat-o rău pe mânecă!

<p>Moise Guran</p>

N-a crescut nici Făt Frumos într-o săptămână, cât a crescut numărul cetăţenilor care au notificat statul că sunt câştigători la Loteria Bonurilor, scrie jurnalistul Moise Guran pe blogul său biziday.ro.

Jurnalistul Moise Guran este de părere că numărul mare de câștigători la Loteria Bonurilor Fiscale creează probleme serioase administrației fiscale și inițiatorilor proiectului.

Până în prezent, numărul bonurilor potențial câștigătoare la prima ediție a Loteriei Fiscale a ajuns la 9.141, ceea ce înseamnă că suma alocată fiecărui norocos va fi de 109 lei brut, respectiv 91,56 lei net, după achitarea impozitului.

"Acum, eu v-am mai spus, cel mai greu lucru de gestionat este succesul, şi când atâtea mii de români au avut succes, e clar că altcineva a băgat-o rău pe mânecă!

Din ce ştiu eu, cei de la Ministerul de Finanţe chiar şi-au dorit premii ceva mai mici la Loteria Bonului Fiscal, tocmai pentru că un premiu mare ar fi sporit riscul de fraudă. La 9000 de câştigători şi puţin peste 100 de lei premiul pentru fiecare, probabil tentaţia cuiva de a frauda este destul de mică, dar, haideţi să o luăm şi altfel... premiile nu prea pot fi verificate...

Că-s prea multe, clar!", scrie Moise Guran.

Potrivit realizatorului TVR, cei de la Finanţe chiar nu ştiu acum ce să facă cu 9000 de bonuri fiscale ce ar trebui validate prin confruntarea memoriei ficale a fiecăreia dintre, probabil, tot cam atâtea case de marcat ce au eliberat în data de 7 februarie un bon în valoare de 6 lei.

În altă ordine de idei, şi dacă se va face o verificare prin sondaj, mai mult de câteva sute de controale Fiscul nu va putea face într-o singură lună, ceea ce înseamnă că riscul de a fi prins, în cazul în care falsifici un bon, scade spre 10%.

Ministrul Finanțelor vrea să inventeze loteria bonurilor fiscale pe ștevie și păstârnac

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a declarat încântat de rezultatele loteriei bonurilor în urmă cu c\teva zile şi are noi idei. Şi-ar dori o extragere specială, doar pentru bonurile primite atunci când cumpărăm fructe şi legume.

„Prima extragere a fost cu ocazia sărbătorilor de Paşti. Cea de-a doua va fi în luna iunie, pentru aprilie şi pentru mai. Deci, cele două luni vor fi acoperite cu o extragere în luna iunie. Iar după aceea intrăm pe prevederea normală, prevăzută de ordonanţa 10/2015 care spune că, lunar, începând cu luna iunie, se vor organiza astfel de loterii pentru bonurile fiscale. Eu mă gândesc să iniţiem chiar şi tombole, poate lunare, pe lângă cele care se vor organiza, pentru a stimula anumite zone din economie, acolo unde poate evaziunea fiscală este una ridicată. De exemplu, în sectorul legume-fructe, spune ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Autorităţile speră ca, astfel, să reducă evaziunea din sectorul legume-fructe, care este estimată la peste două miliarde de euro.

În zilele de imediat după prima extragere, când premierul Victor Ponta nu contenea cu laudele legate de succesul Loteriei de la Fisc, Realitatea.net a atras atenția că mult așteptata Loterie s-ar putea dovedi un FIASCO total, dacă numărul câștigătorilor va fi atât de mare încât premiul fiecăruia să ajungă unul nesemnificativ.

Loteria bonurilor fiscale. Val de revendicări ale premiului de 1 milion de lei