MENIU

Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii Referendumului

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat marți proiectul pentru modificarea legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Acesta cuprinde prevederi referitoare la organizarea unui referendum pentru redefinirea familiei în Constituție.

Proiectul a fost adoptat cu 191 de voturi ”pentru” și 72 ”contra”.

Principala prevedere se referă la faptul că referendumul de revizuire a Constituției trebuie să aibă loc în termen de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a inițiativei de revizuire.

"Cetățenii României sunt chemați să-și exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire, în conformitate cu prevederile art.151 alin.(3) din Constituția României. Guvernul stabilește, prin hotărâre, data referendumului și aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată", se arată în proiect.

Inițiativa legislativă mai prevede că proiectul legii constituționale, adoptat de către fiecare cameră a Parlamentului sau de către camerele reunite, în caz de divergență, se trimite în termen de două zile Curții Constituționale, care procedează potrivit legii.

Inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consfințită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.