MENIU

Modificare majoră privind Paștele Românilor. Când ar putea fi sărbătorită Învierea Domnului

Foto arhivă Profimedia

Un fost ministru de externe și un fost deputat cer ca Biserica Ortodoxă Română să sărbătorească Paștele împreună cu catolicii și protestanții. 

Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, ambii cu lucrări publicate în domeniul teologiei sunt revoltați că românii din diaspora nu pot avea zile libere de sărbătorile Pascale. De asemenea, ei sunt nemulțumiți pentru că românii sărbătoresc împreună cu rușii Învierea Domnului.

Sărbătorirea Peștelui în același timp de către catolici și ortodocși a ajuns să fie temă de dispută geopolitică. Fostul ministru de externe Teodor Baconschi, care a fost și ambasador al României la Vatican, susține că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să stabilească Paștele după calendarul gregorian, nu după cel iulian care este folosit de biserica rusă pe rit vechi.


„Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine datează din timpul Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia). Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016), a scris fostul ambasador Baconschi pe o rețea de socializare.

Și scriitorul Adrian Papahagi, apropiat de Biserica Ortodoxă susține că Paștele ar trebui să fie sărbătorit în același timp de toți creștinii. El spune că astfel românii din străinătate vor beneficia de zile libere pentru a veni în țară la rude.




După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul), astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice. Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, a scris Papahagi.

Sărbătorirea Paștelui în date diferite a început din 1582, când biserica Catolică a trecut la calendarul modern, sub Papa Grigore al XIII-lea. 

Mai multe articole despre:
paste paste catolic paste ortodox biserica ortodoxa