MENIU

O modă macabră bagă internauții în sperieți: Copii care au pierit tragic, „readuși la viață” cu ajutorul inteligenței artificiale

Copii care au pierit tragic, „readuși la viață” cu ajutorul inteligenței artificiale

Un trend tulburător ia amploare pe rețelele sociale. Unele dintre cele mai mediatizate cazuri din lume în care sunt implicați copii sunt readuse la lumină cu ajutorul inteligenței artificiale. Este vorba despre povești de abuz, răpire, tortură și chiar crimă. 

Unii creatori de conținut folosesc inteligența artificială pentru a recrea chipul unor copii decedați sau dispăruți, cărora le dau voci care să povestească detaliile tulburătoare despre ceea ce li s-a întâmplat.

„Dacă mama mea se întorcea la dreapta, aș fi putut fi în viață astăzi. Din nefericire, ea a făcut stânga. Bună, numele meu este James Bulger. Am doi ani. Mama mea a intrat într-o măcelărie și, în timp ce s-a întors pentru câteva secunde, doi băieți s-au apropiat de mine, m-au luat de mână și m-au dus afară” povestește un copil ucis, „reanimat” cu ajutorul inteligenței artificiale.

Un alt videoclip spune povestea tragică a unui copil ucis în Anglia:

Experții avertizează, însă, că un astfel de trend poate avea efect negative. Creatorii de conținut riscă să ofere informații eronate și să-i tulbure pe apropiații victimelor.

„Tehnologia se mișcă atât de rapid, iar actorii răi pot să o exploateze mai rapid decât poate fi implementată o protecție. Suntem foarte îngrijorați în legătură cu abilitatea unui utilizator normal al internetului de a găsi informații corecte și de a recunoaște acele informații”, spune Matt Skibinski, director general NewsGuard.

În timp ce Tiktok a eliminat mai multe astfel de videoclipuri, acestea circulă în continuare pe platforme precum Youtube.

Reprezentanții TikTok spun că avansarea inteligenței artificiale poate face mai dificilă distincția dintre realitate și ficțiune, ceea ce implică riscuri atât sociale, cât și individuale. Regulile impuse de platformă cer utilizatorilor care prezintă conținut media sintetic sau manipulat să precizeze că acesta nu este real. 

 

Mai multe articole despre:
inteligenta artificiala copii tragedii crime