MENIU

Miza majorării accizelor: investiții generoase în teritoriu

Bani mai mulţi în teritoriu într-un an electoral

MAJORAREA ACCIZEI la carburanți, în 2014, renegociată în aceste zile cu FMI, are o miză precisă: cheltuieli mai mari cu 5 miliarde de lei pentru autoritățile locale, scrie Capital.ro.

PREŢUL BENZINEI. Guvernul nu vrea să renunțe la creșterea suplimentară a accizelor la benzină și motorină, amânată pentru aprilie. Bugetul trebuie să se „închidă", după cum a anunțat și premierul Victor Ponta, cu cheltuieli mult în creștere față de 2013.

PREŢUL BENZINEI. Potrivit unor surse din Ministerul de Finanțe, oficialii de la Palatul Victoria nu au propus, în negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI), reluate în ianuarie, nicio tăiere serioasă de cheltuieli. Deciziile direcțiilor în care merg banii publici și găsirea surselor de finanțare aparțin, exclusiv, autorităților române.

PREŢUL BENZINEI. Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat sunt mai mari, în acest an, față de 2013 cu 9,4 miliarde lei. Din această sumă, 1,6 miliarde lei  suplimentează cheltuielile cu salariile, iar 2,7 miliarde lei pe cele cu asistența socială, adică pensii și ajutoare.

Mai mult de jumătate, peste 5 miliarde lei sunt pentru investiții, sumă record pentru ultimii ani. Însă cea mai mare parte a banilor, circa 3,8 miliarde lei, are ca destinație creșterea investițiilor pentru programe de dezvoltare locală, planuri urbanistice, reabilitare termică, centrale termice, alimentare cu apă, canal etc.

Iar dărnicia bugetului de stat față de autoritățile locale nu se oprește aici: 368 milioane de lei sunt date, la capitolul transport rutier, pentru drumuri județene și comunale. Circa 560 milioane lei sunt prevăzute pentru obiective de investiții ale autorităților locale din bugetul Ministerului Dezvoltării. Din bugetul aceluiași minister, la alt capitol de cheltuieli, sunt rezervate încă 1,5 miliarde lei pentru programe naționale de dezvoltare locală: modernizarea satului românesc, regenerare urbană și infrastructură județeană.

Generozitatea guvernului trebuie să aibă și o bază de finanțare. 4 miliarde lei estimează guvernul că va colecta din creșterea suplimentară a accizelor și schimbarea cursului de schimb la care se vor calcula acestea în 2014. Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
investiţii benzină acciză