MENIU

MITURILE despre vaccinarea anti-Covid, DEMONTATE de specialiști. Care sunt cele mai frecvente ERORI în care pică românii

Vaccinare antiCovid / Foto: Profimedia

România a pierdut peste 45.000 de români. Practic, un oraș precum Turda, Alexandria sau Slobozia a fost pustiite de pandemie. Numai astăzi au murit peste 500 de oameni, cât populația unui sat mediu. Autoritățile s-au trezit într-un final și au impus restricții dure. Restricțiile ar fi putut fi și mai dure dacă țara noastră ar avea un guvern cu drepturi depline. În tot acest timp, din ce în ce mai mulți români merg să se imunizeze. Dar nu suficienți, spun specialiștii. Cei mai mulți români care nu se grăbesc la vaccinare invocă motive care îi fac pe medici să zâmbească amar. Specialiștii răspund, rând pe rând, la întrebările despre imunizare vehiculate în spațiul public, demontând miturile. 

Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a făcut, astăzi, câteva precizări extrem de importante, în cadrul emisiunii "Raport de zi", de la Realitatea PLUS. Mai exact, medicul a precizat că, până în prezent, nu există niciun studiu care să demonstreze că administrarea serurilor anti-Covid-19 ar provoca sterilitate.

"Din contra, aș putea să vin cu un argument extrem de solid: sunt cel mai norocos ieșean. Am fost primul care a beneficiat de vaccin și, deși sunt vaccinat cu cele 3 doze, urmează să devin părinte. Prin urmare, sunt dovada vine că vaccinul în niciun caz nu dă sterilitate", a spus medicul primar ATI. 

O opinie similară a emis și Radu Țicnu, medic primar ATI Floreasca, care a afirmat că "sunt studii care demonstrează siguranță administrării vaccinurilor la femeile însărcinate". "Există chiar o recomandare a Societății Române de Obstretică și Ginecologie care a fost publicată chiar pe site-ul instituției și distribuită și care susține vaccinarea anti-Covid a femeilor însărcinate. Nu de puține ori au fost cazuri în care femeile însărcinate s-au infectat și au transmis boală copiilor. De asta cel mai mic pacient cu coronavirus a fost un bebeluș abia născut. Prin urmare, e fals: nu există niciun studiu care să ateste că administrarea serurilor ar scădea fertilitatea", a declarat Țincu.

Medicul a vorbit și despre situațiile tot mai întâlnite în care bolnavii COVID ajung la spital când deja afectarea pulmonară este foarte avansată și după ce au urmat tratamente de pe internet acasă. 

"Aceasta este tragedia valului 4. Mulți pacienți vin la spital după 7-10 zile de automedicație la domiciliu, de aceea gradul de afectare pulmonară este ridicat. E de neînțeles să te tratezi acasă pe baza unor așa-zise tratamente acre circulă pe net, (...) despre care nu ai nico certitudine, când există serurile care au fost omologate de o mulțime de instituții (...) E o alegere care nu are fundament științific", a arătat Țincu.

Mai mult decât atât, mediul a subliniat că tehnologia ARN mesager nu pătrunde în interioul nucleului, drept pentru care nu are contact cu ADN-ul uman. "E un alt mit care nu are niciun fel de fundament", a spus acesta.

Pe de altă parte, Radu Țincu a spus că nu există nciun studiu publicat care să spună că Quercetin sau D3 crește supraviețuirea la infectarea cu Covid: "Pacienților pozitivi Covid din spital nu li s-a îmbunătățit satrea după administrarea vitaminei D (...). Nu există însă date care să arate că administrarea ar îmbunătăți suprevietuirea. Vaccinul este singura soluție atunci când vorbim despre o boală infecțioasă. În istoria recentă de 200-300 de ani, nicio boală nu a putut fi eradicată decât prin 2 soluții: trecerea prin boală, dar trebuie să ne asumăm pierderea de vieți omenești, sau vaccin. Dacă cineva știe o altă soluție, să o spună și noi o vom aplica". 

Potrivit acestuia, cifrele de azi raportate de autorități arată presiunea crescută pe secțiile de Terapie intensivă. "Există o creștere a numărului pacienți din ATI. De ieri și până azi mai mult de 500 pacienți au avut nevoie de ATI. În urmatoarele una-două săptămâni numărul de pacienți care au nevoie de Terapie intensivă va continuă să crească. Jumătate din paturile de ATI sunt ocupate cu pacienți Covid, ce înseamnă că restul de jumătate de paturi se vor aglomera cu pacienți cu alte boli (...)", a mai spus mediucl ATI Floreasca. 

El a precizat, de asemenea, că redeschiderea școli fără nicio măsură, respectiv "fără niciun backup a dus și la creștere cazuri pediatrice".

Florin Roșu a adăugat, la rândul său, că "ar fi trebuit gândită politica de sănătate într-un alt mod". Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a precizat că ar fi utilă înființarea unei comisii formate din șefii bloi infecțioase și epidemiologie din fiecare centru universitar, care să creeze un plan pe termen scurt și mediu în ceea ce reprezintă combatere pandemie și care să vină și în sprijnul populație, mai exact să explice temerile legate de vaccinare. "Aceste temeri trebuie asumate de mediul politic", a arătat medicul, reiterând că vaccinarea este "singura armă pe care o avem în față unei boli infecțioase", cum este coronavirusul.