MENIU

MITREA: Toată discuția despre INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI este ușor exagerată

MITREA: Toată discuția despre INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI este ușor exagerată / Foto: MEDIAFAX

Deputatul PSD MIRON MITREA a declarat, vineri, că discuția privind INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI este "ușor exagerată", iar primul politician care a lansat ideea dosarelor politice este chiar președintele Traian Băsescu, atunci când acesta era anchetat de procurori.

INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI. "Toată discuția asta despre independența Justiției cred că este ușor exagerată. Eu nu cred că cineva vrea sa bage pumnul în gură la Justiție, mă rog, nici nu cred că poate. Noi suntem o țară latină și asta este o discuție extrem de delicată. Sigur, vă așteptați ca eu, fiind politician și având un dosar acum, să încep iar să spun că dosarele sunt politice. Am avut rețineri asupra acestei chestiuni. Am spus întotdeauna că în toate corpurile profesionale, inclusiv în procuratură, inclusiv în judecătorie, lucrurile nu pot fi generalizate, nu se poate pune o matrice", a spus MIRON MITREA, prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu ocazia judecării unui nou termen în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție.

MIRON MITREA a mai spus că primul politician anchetat care "a țipat" că are dosar politic a fost Traian Băsescu.

Judecătorii trebuiau să se pronunțe, vineri, pe o cerere a avocaților lui MIRON MITREA privind retrimiterea acestui dosar la DNA, în vederea refacerii urmăririi penale, pe motiv că au fost încălcate mai multe proceduri privind întocmirea rechizitoriului, fiind contestat și modul în care Parlamentul a încuviințat începerea urmăririi penale în cazul deputatului PSD.

Instanța a constatat, vineri, că DNA nu a dat un răspuns la toate întrebările puse de judecători cu privire la ceea ce au solicitat avocații lui MIRON MITREA, astfel că magistrații au amânat dosarul pentru 28 ianuarie, dată la care vor decide și dacă retrimit dosarul la procurori.

Inițial, MIRON MITREA a fost trimis în judecată în anul 2009, însă în 2011 instanța supremă a decis returnarea dosarului la DNA, pe motiv că erau diferențe semnificative între acuzațiile care i-au fost aduse lui MIRON MITREA în faza de urmărire penală și acuzațiile din rechizitoriu.

După refacerea rechizitoriului, MIRON MITREA a fost retrimis în judecată în octombrie 2013.

MIRON MITREA, fost ministru al Transporturilor, Lucrărilor Publice și Locuinței în perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracțiunea de corupție, uz de fals.

În același dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, șef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), ulterior inspector general de stat în construcții la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credință a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, a fost trimis în instanță Nicolae Popescu, fost arhitect-șef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracțiunile de corupție.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, MIRON MITREA ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector șef adjunct și inspector-șef al Inspectoratului de Stat în Construcții.

DNA susține că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare efectuate, cu titlu gratuit și în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău și SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din județul Ilfov, proprietatea mamei lui MIRON MITREA.