MENIU

Miting al tăcerii, organizat de ”Sanitas” în fața Parlamentului: ”Nu mai putem face față în acest ritm!”

Miting al tăcerii, organizat de ”Sanitas” în fața Parlamentului

Zeci de cadre medicale protestează joi, în fața Parlamentului, nemulțumiți de situația în care se află sistemul medical și de indiferența autorităților în a proteja angajații din prima linie. Sindicaliștii comemorează, în tăcere, victimele înregistrate în rândul pacienților și al cadrelor medicale. ”Sistemul medical este insuficient pregătit pentru a face față la ceea ce urmează”, a atras atenția Mircea Ciocan, vicepreședinte ”Sanitas”, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Sindicaliștii au reamintit că, de la debutul epidemiei, în țara noastră au decedat aproape 100 de angajați din sistemul medical. Aceștia cer deblocarea de urgență a posturilor. 

”Este un miting al tăcerii. Vom purta însemnele de doliu în semn de omagiu față de victimele atât în rândul pacienților, dar mai ales a celor din rândul colegilor care au căzut la datorie în lupta cu epidemia. Avem aproape 100 de colegi care au murit la datorie.

Toate demersurile pe care Federația le-a înaintat către Guvern vin cu soluții. Sistemul medical este insuficient pregătit pentru a face față la ceea ce urmează pentru combaterea acestei epidemii. Se caută soluții pentru amenajarea spitalelor, dar resursa umană este cea mai importantă. Degeaba amenajăm paturi, fără asistenți medicali și medici.  

Am solicitat în repetate rânduri deblocarea posturilor în sistemul de sănătate. Resursa umană actuală este epuizată fizic și moral, nu mai putem face față în acest ritm.

Răspunsurile sunt ambigue.

Dimineață am analizat un proiect de act normativ propus de ministerul Sănătății. E o formă proastă, care nu face altceva decât să spargă în bucăți întreaga medicină de Urgență. În cadrul aceleiași categorii profesionale, unde se încadrează Ambulanța, SMURD, transportul medical, se dorește acordarea de sporuri doar unei anumite categorii. Acordarea sporului de pandemie se cuvine tuturor lucrătorilor din sănătate”, a spus Ciocan.

Sindicaliștii cer, printre altele, aplicarea sporului de până la 30% pentru toată perioada stării de alertă și aplicarea unitară și continuă a sporului de epidemie în toate unitățile nominalizate în Ordinul M.S. nr. 555/2020, pentru toți salariatii care îndeplinesc conditiile. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, relansarea dialogului social real la toate nivelurile, acordarea, din ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022 întregului personal din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială și calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială sunt alte cerințe ale sindicaliștilor. 

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS reprezintă peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială.