MENIU

Misterul televiziunii de știri nășite de un fost ministru PSD - plătită din bani publici românești, dirijată de la Budapesta

Cum a ajuns Universitatea Politehnica București, condusă de un fost ministru PSD, să finanțeze lansarea unei noi televiziuni de știri în România? Postul este controlat de un om de afaceri din cercul de interese al premierului maghiar Viktor Orban. Universitatea Politehnica București, condusă de fostul secretar de stat și senator PSD Mihnea Costoiu, a semnat încă din ianuarie 2020 un acord mai puțin obișnuit cu grupul Euronews pentru a opera licența TV în România. Noul canal de știri este proiectat să aibă sediul chiar în campusul universitar. Politehnica a început să cumpere echipamente din bani publici, cu aproape 3 milioane de euro. Rectorul Mihnea Costoiu a fost acuzat de legături cu fosta Securitate. 

O investigație Newsweek.ro scoate la iveală detalii halucinante din spatele înființării postului Euronews România. 

Lângă un vechi bloc comunist din Budapesta, o vilă modernă a devenit de câțiva ani principalul punct din care un fond de investiții portughez își coordonează operațiunile în regiune. Fondul se numește Alpac Capital și de aproape două luni a preluat canalul TV Euronews, o tranzacție cu implicații majore pe piața media europeană. Postul a fost cumpărat de la un investitor egiptean, Naguib Sawiris, care a avut în trecut legături de afaceri cu oamenii lui Radu Mazăre, fostul primar PSD al Constanței, aflat în spatele gratiilor după ce a fost condamnat într-o serie de dosare de corupție instrumentate de DNA.

Cel care coordonează strategia companiei, Pedro Vargas Santos David, directorul executiv și principalul partener, este fiul lui Mario David, consilierul personal al premierului Viktor Orban, pe care acesta l-a decorat în 2016 cu Ordinul pentru Merit al Ungariei, dezvăluie sursa citată. 

Juniorul este, la rândul său, prezent în cercul afaceriștilor care-l sprijină pe liderul autoritar de la Budapesta. Afacerile familiei David sunt, de asemenea, în strânsă conexiune cu companiile de stat maghiare controlate de guvernul Orban. Ministrul Peter Szijjarto, șeful diplomației maghiare, anunța în urmă cu cinci ani înființatea unui fond de investiții maghiaro-portughez din care făceau parte Alpac Capital, dar și companii de stat ungare.

Parteneriatul local este consolidat și de Peter Vajai, un alt apropiat al lui Viktor Orban, membru în consiliul director al Alpac Capital.

O asociere în sens invers a fost operată anul trecut, când portughezul Pedro Vargas Santos David a fost cooptat în conducerea unei mari companii maghiare, 4iG, sprijnită constant de administrația Orban.

Politehnica face achiziții de milioane de euro din bani publici

Universitatea Politehnica București, condusă de fostul secretar de stat și senator PSD Mihnea Costoiu, a semnat, încă din ianuarie 2020, un acord mai puțin obișnuit cu grupul Euronews pentru a opera licența TV în România. Noul canal de știri este proiectat să aibă sediul chiar în campusul universitar.

Politehnica a obținut licența de emisie de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pe 29 noiembrie 2021, cu câteva zile înainte ca portughezii să preia oficial postul. De altfel, anunțurile de angajare la redacția românească sunt postate chiar pe site-ul instituției, upb.ro.

Între timp, Politehnica a început să cumpere echipamente din bani publici, cu aproape 3 milioane de euro. 

Rectorul recrutat de Securitate la 16 ani

Universitatea Politehnica București este condusă de rectorul Mihnea Costoiu, fost secretar de stat și senator PSD între 2012 și 2020.

Deși a fost recrutat de Securitatea comunistă în 1988 (când avea 16 ani) pentru supravegherea informativă a elevilor din Liceul "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu, având numele conspirativ Iulian, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) nu identificase în 2010, atunci când l-a verificat, documente care să conțină informații transmise de Costoiu. Din acest motiv, CNSAS a emis o decizie conform căreia nu i se poate atribui calitatea de lucrător /colaborator al Securității ca poliție politică.

Costoiu a fost implicat într-o serie de dosare penale instrumentate de DNA, mai notează sursa citată. Într-unul dintre acestea, el este acuzat că a semnat ilegal prelungirea cu 25 de ani a contractului de închiriere a Bazei Cutezătorii către fundația controversatului afacerist Dinu Pescariu. 

Procurorii bănuiau chiar că fosta sa șefă Ecaterina Andronescu ar fi semnat o serie de documente favorabile lui Costoiu, lucru pe care aceasta îl neagă.

Mai multe articole despre:
euronews euronews romania mihnea costoiu