MENIU

Misterul luminii sfinte de la Ierusalim: Miracol sau farsă?

Misterul luminii sfinte de la Ierusalim

Un ritual vechi de peste 1.200 de ani este considerat de către Biserica Ortodoxă "o minune publică", întrucât este văzută de toată lumea: aprinderea Sfintei Lumini. Există însă voci care spun că una dintre cele mai mari minuni ale creştinilor ortodocşi ar fi doar o farsă!

Lumina Sfântă se aprinde miraculos la Ierusalim, la Sfântul Mormânt, în Sâmbăta Mare, ziua, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari. Flacăra se aprinde numai la ortodocşi, "ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreapta credinţă apostolică", după cum spun preoţii.

Tradiţia situează la Sfântul Mormânt ultimele episoade ale patimilor lui Hristos, crucificarea sa, punerea sa în mormânt şi Învierea. Aprinderea Sfintei Lumini nu decurge deloc simplu, fiind monitorizată. Este mai păzită decât un transport de lingouri din aur! Sfântul Mormânt fiind controlat încă din noaptea Vinerii Mari, după prohod, de poliţişti civili necreştini, respectiv un arab, un turc şi o autoritate israeliană.

Ei verifică toate obiectele din interior, pentru a nu exista nicio sursă de foc, şi controlează până şi vata care trebuie presarată pe mormântul Domnului. Apoi, se sting toate luminile, iar uşa Sfântului Mormânt se închide cu două sigilii şi este păzită de gardieni până când se aprinde Lumina.
 
Şi Patriarhul Ierusalimului este verificat. Când vine momentul să intre în Sfântul Mormânt, acesta este verificat de către poliţiştii necreştini, ca să nu aibă la el o sursă de foc! După 15-20 de minute de rugăciune, lumea din biserică observă o lumină puternică, ca un fulger, care coboară prin cupola mare a Bisericii şi care intră în Sfântul Mormant, aprinzând vata presărată pe lespede.

Mai multe articole despre:
transport aur mister miracol Lumină sfântă lingouri