MENIU

Misterul despre Lună, descifrat: ce se întâmplă cu satelitul natural al Pământului?

Până acum, cercetătorii credeau că Luna s-a format după ce Pământul a fost lovit de o rocă gigantică. Însă, un nou studiu vine cu o altă perspectivă asupra modului în care Pământul și Luna s-au separat în urmă cu patru miliarde de ani.

Într-un studiu publicat în revista Geophysical Research Letters, un grup de cercetători de la Universitatea din Colorado susține că, după momentul impactului dintre Pământ și roca uriașă, Luna, care deja exista, a început să se îndeparteze ușor-ușor de Terra. Care este motivul?

Cercetatorii cred că această separare lenta a avut loc în timpul perioadei Hadean, când Soarele strălucea cu o intensitate de 30% mai mică față de cum o face în zilele noastre. Și se pare că acest proces de separare a început în urmă cu câteva sute de milioane de ani, pe când Pământul era încă înghețat.

„În prezent, Luna se îndepărtează de planeta noastră cu aproximativ patru centimetri pe an. Acesta este motivul pentru care rotația Pământului încetinește treptat. Ceea ce face noul studiu este să examineze modul în care această mișcare s-ar fi putut întâmpla cu miliarde de ani în urmă", a declarat Shijie Zhong, co-autor și conducător al studiului de la Universitatea din Colorado.

Care este motivul pentru care Luna este mai plată la poli

De asemenea, autorii studiului mai spun că și Soarele era mult mai slab decât este acum, ceea ce înseamnă că planeta noastră a fost la început una mult mai rece.

Însă, misterul final pe care îl elucidează noul studiu este motivul pentru care Luna este mai plată la poli și mai largă la ecuator decât ar trebui să fie, având în vedere rotația și viteza sa.

Oamenii de știință cred că Luna este mai plată la poli din cauza temperaturilor ridicate la care a fost expusă atunci când s-a aflat la o distanță mult mai mică față de Pământ decât este acum.

Sursa

Mai multe articole despre:
pământ cercetare lună