MENIU

Moscova: Referendumul pentru a aduce rachete nucleare RUSEȘTI în Belarus poate fi considerat valabil

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko la ski (foto: captură video)

Referendumul din Belarus poate fi considerat valabil, pentru că au votat deja peste jumătate dintre cetățenii cu drept de vot, a anunțat ageția TASS. La consultarea populară ar urma să se se stabilească dacă Minskul va permite amplasarea armelor nucleare rusești pe teritoriul republicii ex-sovietice.

Dacă modificarea constituțională propusă de regimul lui Alekdandr Lukașenko este validată, Belarus va putea găzdui arme nucleare ale Rusiei, alimentând astfel îngrijorarea în întreaga Europă că Minsk se deplasează mai mult în umbra Moscovei, pe măsură ce războiul continuă în Ucraina vecină.

Votul va elimina formularea din articolul 18 din Constituția Belarusului care a garantat neutralitatea nucleară a țării de la independența sa față de Uniunea Sovietică în august 1991. De asemenea, va consolida puterile Adunării Populare din Belarus, un corp de pro- elite guvernamentale. Conform amendamentelor propuse, adunarea va deveni „cel mai înalt organ reprezentativ al democrației” și va putea demite și alege judecători, potrivit Foreign Policy.

Mai multe articole despre:
referendum belarus arme nucleare lukasenko