MENIU

Miron Mitrea, despre ancheta de spionaj în care este implicat numele lui Traian Basescu: „Au încercat să intre la el în curte folosind-o pe Ioana”

Miron Mitrea

Miron Mitrea - invitat permanent în emisiunea Culisele Puterii, la Realitatea PLUS, a vorbit, vineri seara, despre ancheta de spionaj în care este pomenit numele lui Traian Basescu, despre legături cu Gazprom și firma-prietenă Euroconstruct. 

Sunt acuzații grave de spionaj la adresa Rusiei și Serbiei. Procurorii DIICOT în colaborare cu ofițeri ai SRI și SIE cercetează documente întregi în vederea descoperirii unor scurgeri de informații privind resursele naturale ale României. Anchetatorii suspectează compania NIS Petrol că a obținut informații secrete fără să informeze statul român, iar acestea ar fi ajuns și la Moscova. Ei au ridicat mai multe documente și computere de la firma sârbească aflată sub controlul rușilor de la Gazprom. În urmă cu zece ani, Ioana Băsescu se ocupase în biroul ei notarial de multe dintre tranzacțiile încheiate de Gazprom prin NIS în România. 

„Este evident că România având resurse importante de petrol și hidrocarburi, iar Gazprom nu este un jucător oarecare. Gazprom, ca cea mai importantă firmă rusească, sigur că folosește zonele. Noi nu avem suficiente hidrocarburi să ne batem cu Rusia, dar acum putem să punem piedici. Băsescu... nu e niciun secret că nu-l simpatizez și cred că a fost ticălos ca politician. Dar nu este pro-rus. Este turnător că așa a hotărât Înalta Curte, dar nu este pro-rus. Rar am văzut un om mai antirus. Faptul că fata lui a făcut niște afaceri, cred că mai degrabă au vrut să-l agațe, au încercat să intre la el în curte folosind-o pe Ioana. A făcut niște bani frumoși. Toți fac bani dacă pot, dar nu cred că avea legătură cu politica României cu Rusia. Pot spune multe mizerii pe care le-a făcut Traian cât a fost la putere, dar nu pot să-l bănuiesc că a fost pro-rus. A fost pro-american”, a declarat Miron Mitrea.

Declarațiile vin după ce presa germana a relatat, într-un amplu material, că asupra fostului președinte Traian Băsecu și a fiicei sale Ioana planează suspiciuni privind interese obscure țesute tocmai la Moscova. Familia lui Băsescu "a vulnerabilizat puncte strategice" pe bani, scriu jurnaliștii de la Deutsche Welle, care fac legătura cu spionii de la Gazprom. În schemă ar fi intrat și firma Euroconstruct, cea care a asfaltat întreaga Capitală pe vremea când fostul președinte era primar. Acesta ar trebui să ofere cel puțin o explicație cu privire la contractele încheiate cu "Regii asfaltului", dacă nu și una în legătură cu scheleții Gazprom din dulapul domniei sale. 

Trecutul îl prinde din urmă pe Băsescu. Interese obsure dictate de Moscova - legături controversate cu "Regii asfaltului" și Euroconstruct. Ce jocuri face Gazprom în România?

Miron Mitrea a vorbit și despre faptul că Traian Bpsescu, în calitatea sa de europarlamentar, a enumerat o listă cu foști lideri ai țărilor membre UE care s-au alăturat lui Putin după finalizarea mandatelor. În timpul intervenției, microfonul i-a fost tăiat pe motiv că ar fi depășit timpul oferit de comisie.

„Nu este un plan întâmplător. Și în România a fost o firmă care a angajat foști premieri. Eu cred că e un joc cu tăiatul microfonului. Probabil vorbește mai încet și nu s-a încadrat în timp. A fost creată această impresie că există o cenzură. A făcut foarte bine ce a făcut. Nu aveau firmele rusești nevoie de acești angajați, aveau nevoie de relațiile lor.

Faptul că e vorba despre Traian Băsescu nu micșotează valoarea la ceea ce a spus. Este foarte oportun demersul lui Traian Băsescu. Bravo”, a spus Miron Mitrea.

Mai multe articole despre:
miron mitrea culisele puterii