MENIU

Miron Mitrea: Cioloș știe că acest guvern nu are nicio șansă să treacă. Face un gest de de imagine inteligent de asumare a răspunderii

Miron Mitrea, consultant politic

Miron Mitrea a comentat, duminică seara, în emisiunea Culisele puterii, de la Realitatea PLUS, planurile celor de la USR. Mai exact, vorbim despre lista cu miniștrii Cabinetului Cioloș și programul de guvernare. 

"Sunt măsuri de bun-simt. În politică există o regulă pe care prea puțini politicieni o cunosc sau nu o cunosc la timp. Mai exact: o măsură trebuie luată la vreme și trebuie să fie suficient de consistentă că să producă efectele pe care le speri.

Dacă nu luăm măsuri ferme, vom aștepta să vină luna decembrie și o vom lua de la capăt, vine gerul... La primăvară vom trece cu greu și cu multe decese valul 5. Aoi vine vara, ne vor spune unii că totul e bine, apoi o luăm iar de la capăt.

Ei (USR - n.r.) au avut ministerul Sănătății până acum câteva săptămâni. Mihăilă a făcut un lucru cotit, pe care mulți nu îl prea fac. Ea recunoaște nu în București, ci într-un interviu (în afară - n.r.) că are o responsabilitate (legat de gestionarea pandemiei - n.r.).

Cioloș știe că acest guvern nu are șanse să treacă. Face un gest de imagine inteligent de asumara a responsabilității. El vine și spune că cineva trebuie să își asume responsabilitate. A făcut eforturi, inclusiv a construit un cabinet, a făcut un program de guvernare, a construit măsuri pentru a opri pandemia - dure, dar de bun simt. Niciodată nu poți opri așa ceva cu măsuri de catifea. 

După ce politicienii au uitat să comunice cu populația, să îi convingă, trecem la bâtă. În general, un politician oferă populație două alternative: morcovul și bâta (...). Noi suntem în situația unei majorități de 70% nevaccinata pe care vrem să o luăm cu bâta să se vaccineze. Cred că este ușor greșit. Nu trebuie să exagerăm. Știm că nu ajungem acolo, de ce trebuie să îi îngrijorăm pe oameni", a afirmat Miron Mitrea, la Realitatea PLUS.

El a criticat campania Loteria vaccinării, pe care a catalogat-o ca fiind "o tâmpenie": "Cum să convingi pe cineva să se vaccineze sau mori? Dacă nu noi îți dăm un bănuț... (...) Criza e una de iresponsabilitate în special a celor care au făcut parte din puterea Executivă (...) și a populației".

Revenind la Cioloș, comentatorul politic a spus că el a primit "o pedeapsă" de la Iohannis, prin nominalizarea sa ca premier desemnat, însă a făcut, în același timp, o mișcare inteligentă, prin faptul că își asumă răspunderea: "El nu își va depune mandatul. Va merge la vot în Parlament. Va pica, dar nu va pierde. După căderea în Parlament probabil că dl Cîțu va fi propus pe ideea că parlamentarul român va vota și un scaun să nu plece acasă. Strategia ca Cîțu va fi nominalizat va trece pe considerentul parlamentarilor care își doresc să rămână pe scaune cu sume mari. Nu bag mâna în foc, dar ar putea fi așa".

Cât despre lista de miniștri propusă de USRPLUS, Mitrea a afirmat: "Faptul că au avut bunul-simț să îl dea la o parte pe Voiculescu e de bun-simț. Cioloș a fost un prim-ministru slab, dar se pare că e abil de când a ajuns președinte la USR. Nu cred că nu avea și oameni mai buni decât cei puși acolo, dar l-a lăsat pe Ghinea, care este conectat, la Investiții. La fel și Stelian Ion, care ca și Ghinea, au fost oamenii de casă a lui Monica Macovei. Nu sunt omul de casă au USR. Au făcut o listă ca să împace pe cât mai mulți".

 

Mai multe articole despre:
miron mitrea culisele puterii realitatea plus