MENIU

Mircea Miclea critică intenția Senatului de a desființa Unitatea de Finanțare a Cercetării

<p>Mircea Miclea critică intenția Senatului de a desființa Unitatea de Finanțare a Cercetării</p>

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a declarat, luni, pentru HotNews.ro. cu privire la intenția Senatului de a desființa Unitatea de Finanțare a Cercetării și de a reveni la modelul din 2010, cu trei organisme care să distribuie banii din cercetare, că "dacă această componentă este distrusă, atunci Ministerul Educației își distruge partea cea mai profesionalizată".

"UEFISCDI este cel mai profesionist segment din Ministerul Educației și Cercetării Științifice. Este singurul loc unde, din fericire, s-au adunat tehnocrați de nivel internațional. Dacă și această componentă este distrusă, atunci Ministerul Educației își distruge partea cea mai profesionalizată. Uitați-vă la atitudinea cercetătorilor de nivel inalt și o să vedeți că ei sunt nemulțumiți că nu sunt bani acordați de Guvern, dar UEFISCDI se încadrează în banii de la buget. Acești cercetători nu au avut nicio reacție că UEFISCDI nu a fost corect sau transparent. Unitatea Executivă a gestionat banii pe care i-a avut. Adrian Curaj [Directorul general al UEFISCDI - n.red.] este un tehnocrat excelent. Este o șansă pentru Ministerul Educației că are un om ca el. Dar dacă și oameni de acest gen sunt înlăturați, atunci instituția o să aibă de suferit. Este cel mai profesionist segment din Ministerul Educației, repet", a explicat, pentru HotNews.ro, fostul ministru Mircea Miclea.

Întrebat care ar fi efectul desființării UEFISCDI și al revenirii la gestionarea banilor, de către trei organisme, Mircea Miclea a declarat:

"Cred că vor apărea diferențe de criterii după care va opera fiecare dintre aceste organisme și, dintr-o dată, procesul de selecție și de desemnare a granturilor, în cercetare, nu va mai fi la fel de corect ca înainte. Consecința ar fi că s-ar reduce corectitudinea cu care sunt gestionate acum granturile, precum și transparența", a afirmat Mircea Miclea.

Mai multe pe HotNews.ro.